EK: Australija krši principe UN

Tanjug
EK: Australija krši principe UN

Brisel - Evropska unija neće usvojiti mjere koje Australija koristi za sprečavanje priliva migranata.

S druge strane australijski predsjednik Toni Abot izjavio je da neke evropske zemlje traže od zvanične Kanbere savjete po tom pitanju.

Evropska komisija je saopštila da australijske vlasti ne poštuju međunarodne standarde o zaštiti migranata, odnosno principu Ujedinjenih nacija koji zabranjuje da se žrtva proteruje u zemlju gdje joj preti nasilje ili zatvor, prenijela je agencija AP.

Portparol Komisije Nataša Berto je izjavila da EU "primjenjuje princip neizručenja žrtve zemlji gdje joj preti opasnost i nema nameru da to mijenja, tako da model koji primjenjuje Australija nikad neće moći da bude model koji će primjenjivati EU".

Praksa Australije da migrante koji morskim putem pokušaju da dođu do australijske obale, često pritom rizikujući sopstveni život, vraća natrag u zemlju odakle su došli je više puta pomenuta prošle nedjelje u Evropskom parlamentu tokom debate o načinima kako zaustaviti veliki priliv migranata u Evropu.

Austalijski premijer je rekao da njegova zemlja i Evropa razgovaraju o tome kako sprečiti dolazak brodova sa migrantima, ali je Berto kasnije to demantovala.

U Australiju već 18 mjeseci nije stigao nijedan brod sa tražiocima azila i nije bilo zabeleženih slučajeva utapanja migranata, iako organizacije za ljudska prava tvrde da su ti rezultati postignuti tako što mjere zvanične Kanbere krše međunarodne obaveze te zemlje.

Prije toga su brodovi sa migrantima stizali gotovo svakodnevno u Australiju, uz velik broj ljudskih žrtava.

Sa druge strane, od početka godine je u pokušaju da preplove Sredozemno more i stignu do Evrope život izgubilo 1.750 migranata, što je čak 30 puta više u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana