Џихадисти уништили античке статуе и скулптуре VIDEO

Агенције
Џихадисти уништили античке статуе и скулптуре VIDEO

Багдад - Џихадисти Исламске државе (ИС) објавили су видео снимак како на сјеверу Ирака уништавају колекцију статуа и скулптура стару неколико хиљада година!

У видео поруци приказани су предмети непроцјењиве вриједности, од којих су неке препознатљиви као антиквитети из седмог вијека прије нове ере, из периода Асирског краљевства, како их припадници те радикалне исламистичке групе обарају и ломе чекићем.

Мушкарац који је приказан на снимку рекао је да је то старо ирачко културно благо уништено јер промовише - "идолопоклонство"!

"Пророк нам је наложио да се ослободимо статуа и реликвија. Његови сљедбеници су урадили исто када су освојили земље послије њега", навео је исти неидентификовани мушкарац на видео снимку, пренијела је агенција Ројтерс.

Неки уништени примјерци изгледа потичу из музеја антиквитета у сјеверно-ирачком граду Мосулу који је џихадисти ИС заузели у јуну прошле године, навео је бивши радник музеја за британску агенцију.

UNESCO тражи састанак СБ УН

Генерална директорка UNESCO-а затражила је данас хитан састанак Савјета безбједности Уједињених нација пошто су џихадисти Исламске државе (ИС) уништили велики дио древне културне баштине на сјеверу Ирака.

"Овај напад је далеко више од културне трагедије - то је такође безбједносни проблем пошто поспјешује секташтво, насилни екстремизам и сукобе у Ираку. Зато сам одмах затражила од предсједника Савјета безбједности да сазове хитан састанак о заштити ирачке културне баштине као интегралног елемента безбједности земље", навела је генерална директорка UNESCO Ирина Бокова у саопштењу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана