Džihadisti u panici: Srcu ID preti katastrofa

Agencije
Džihadisti u panici: Srcu ID preti katastrofa

Islamska država upozorava da je zbog vazdušnih napada i rasta nivoa vode brana Tabka, koju uz pomoć SAD napadaju kurdske i arapske snage, u opasnosti od kolapsa

Džihadisti ID su svojim medijskim kanalima objavili i da je rad brane zaustavljen i da su svi sistemi protiv poplava zatvoreni.

Oko 4 kilometara duga brana Tabka nalazi se na reci Eufrat, 40 kilometara uzvodno od Rake, nezvanične prestonice Islamske države u Siriji.

Ta najveća brana u toj bliskostočnoj državi ključna je za električno snabdijevanje zemlje, kao i za navodnjavanje doline Eufrata, jednog od njenih najvažnijih poljoprivrednih područja. Sirijske demokratske snage pokušavaju od petka da osvoje branu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu, prenosi tvrdnje izvora da je brana prestala s radom, ali da Islamska država i dalje kontroliše njene glavne operativne zgrade i turbine, javlja Hina, a prenosi index.hr.

Brana djelimično srušena

Tabka, najveća brana na Eufratu u Siriji, djelimično je srušena u borbama između koalicije Demokratskih snaga Sirije i Islamske države, javlja libanska televizija „Majadin".

Hidrocentrala „Tabka" izgrađena je početkom 70-ih godina uz pomoh sovjetskih stručnjaka.

Ona sadrži najveći rezervoar vode u zemlji, prenosi Sputnjik.

Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, televizija je javila da je centrala prestala sa radom nakon kvara centra za upravljanje.

Kako je saopštio sagovornik televizije, razlog je vazdušni udar ili artiljerijski napad.

Tehničari zasad ne mogu da uđu u objekat zbog intenzivnih borbi.

Arapsko-kurdski odredi Demokratskih snaga Sirije nalaze se na rastojanju najmanje četiri kilometra od brane.

Njihov naredni cilj je osvajanje Tabke, posljednjeg velikog uporišta ID na putu prema Raki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana