Џихадисти пријете српским дипломата у Сирији

Срна
Џихадисти пријете српским дипломата у Сирији

Београд - На адресу Амбасаде Србије у Сирији стигла је пријетња терористиче организације "Исламска држава Ирака и Леванта", упућена локалном сиријском особљу, али Амбасада није затворена, потврдило је Министарство спољних послова Србије.

Министарство у саопштењу наводи да је слична порука упућена сиријским службеницима у свим тренутно активним дипломатским представништвима у Дамаску.

У саопштењу се истиче да је пријетња стигла прошле седмице и да је о томе српска Амбасада одмах обавијестила надлежне службе безбједности. 

Из Министарства додају да је Србија већ предузела и наставиће да предузима све мјере опреза како би сачувала безбједност особља своје Амбасаде у главном граду Сирије. 

У Амбасади Србије у Дамаску, у Сирији, ради отправник послова и петоро локалних службеника, сиријских држављана, док је остатак дипломатског особља 2012. године из безбједносних разлога премјештен у Бејрут, одакле прати дешавања у Сирији, што је пракса великог броја земаља.

У саопштењу се истиче да Србија не затвара своја дипломатско-конзуларна представништва у кризним подручјима, све док постоје услови за пружање конзуларне заштите српским грађанима и да, упркос ризицима са којима су суочене, српске дипломате нису напустиле Сирију, Ирак и Либију. 

Београдски медији су јуче објавили да су џихадисти теорристичке организације "Исламска држава Ирака и Леванта" упутили пријетеће писмо Амбасади Србије у Дамаску и дали рок од седам дана да напусте објекат, или ће у супротном бити мртви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана