Џихадисти нападе селе у Европу

Борис Ђурић
Џихадисти нападе селе у Европу

Лондон - Фанатици Исламске државе (ИС) планирају да организују терористичке нападе по Европи “да би уништили непријатеље Бога”, стоји у документима пронађеним након коначног пораза исламиста у бици код Багуза.

Међу документима пронађеним на једном рачунарском диску налазе се писма милитанта Абу Тахера ал Таџикија са плановима киднаповања и прављења ћелија спавача, такозваних крокодилских ћелија, које би изводиле нападе у Европи.

- Брат Ал Таџики има појединце који дјелују у подручјима далеко од ИС-а. Он има дозволу да ступи у контакт са њима и да за њега изведу операције. Прије него што то учине, послаће нам циљеве - стоји у једном од писама која су требала да буду представљена комитету лидера ИС-а Абу Бакира ал Багдадија.

У једном од писама наводи се план за регрутовање што више браће бомбаша самоубица и сакупљање одређеног арсенала оружја. У писму стоји и тврдња да милитанти имају савезнике који желе да дјелују у подручјима далеко од ИС-а.

Међународне безбједносне службе, такође, предвиђају да ће након пораза ИС тражити пажњу и легитимитет путем терористичких напада.

- Како прелазе у илегалу, они усвајају тактике побуњеника и праве тајне мреже. Опстанак њихове убилачке идеологије не зависи од контроле територије. Још могу да користе интернет за добијање финансија и ширење пропаганде која охрабрује младе људе да праве потезе са ужасним посљедицама - рекао је британски секретар за иностране послове Џереми Хант.

Писма, иначе, личе на званичне пословне приједлоге и садрже позив “Бироу за иностране односе Одјељења за операције у Европи” да организује и финансира нападе. Исламиста такође пише да “за сваку особу која представља пријетњу ИС-у или његовом калифу, само треба послати његову фотографију, мјесто гдје живи и његов број”.

- Затим сачекајте да вам пошаљемо видео његовог убиства, по вољи Бога - наводи терориста. Документа показују и да је састанак са лидером Ал Багдадијем одгођен и није јасно да ли су приједлози уручени лидерима ИС-а.

Ослобађање Багуза

Терористи ИС-а поражени су у бици код Багуза у Сирији, посљедњег упоришта екстремиста у тој држави, саопштиле су за викенд Сиријске демократске снаге (СДФ).

Шеф службе за штампу СДФ-а Мустафа Бали је рекао да ће СДФ наставити борбу против екстремиста “до истребљења”.

- Багуз је ослобођен. Војна побједа против ИС-а је остварена - саопштио је Бали на “Твитеру”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана