Двије године Трампа: Оставке, повлачења, афере

B92
Двије године Трампа: Оставке, повлачења, афере

Вашингтон - Прије тачно две године Доналд Трамп постао је 45. предсједник Сједињених Америчких Држава.

Док се цијела Америка, али и добар дио свијета опорављао од “шока” до ког је дошло након побједе контроверзног бизнисмена и ријалити звезде на изборима, Трамп је сјео у Бијелу кућу, а иако се ријеч “импичмент” чула више пута, Трамп се са позиције није мрднуо.

Трамп је нашироко постао познат због своје “политике подјела”, а од самог почетка захтијевао је укидање “Обамакера” и подизање зида на граници између САД и Мексика.

За ове двије године, јавност није остала ускраћена ни за детаље из Трамповог приватног живота, укључујући и наводну аферу са звијездом филмова за одрасле.

Ово су неки од потеза предсједника Трампа који ће остати незаборавни за републиканце, Америку, али и свијет.

Јануар 2017: Трамп потписао указ о забрани уласка

Извршна наредба коју је Трамп потписао на самом почетку своје власти донијела је сиријским избјеглицама забрану уласка у САД. Такође, 90 дана трајала је блокада уласка мигрантима из седам претежно муслиманских земаља – Либије, Судана, Ирана, Ирака Јемена, Сомалије.

Критикована као “забрана за муслимане”, контроверзни указ ограничио је прилив миграната у земљу, са 110.000 у 2017. години на свега 50.000.

Реакције на ову одлуку били су протести, али и правна ограничења. Тако Трампов указ није добио зелено свјетло на неколико судова, а у међувремену је у марту те године замијењен мање рестриктивном наредбом.

Фебруар 2017: Оставка Мајкла Флина

Савјетник за националну безбедност Мајкл Флин поднио је оставку на позицију у Бијелој кући након оптужби да се прије Трампове инаугурације састао са руским амбасадором у САД Сергејом Кисљаком и разговарао са њим о америчким санкцијама према Русији.

 

Мај 2017: Отпуштен Џејмс Коми

Мање од недељу дана након што је директор ФБИ Џејмс Коми објавио да води истрагу о томе да ли је било икакве везе између Трампове предсједничке кампање и Русије, предсједник је Комија отпустио како би “вратио повјерење јавности у биро”.

Комија, који је играо значајну улогу у кампањи 2016. године, замијенио је бивши шеф ФБИ Роберт Мулер, који је постављен и као специјални савјетник како би водио ову истрагу.

 

Јун 2017: Повлачење из Париског климатског споразума

Споразум из 2015, око ког се сагласило 195 држава, донио је обећање да ће се свака од тих земаља позабавити мјерама за очување природе и смањење катастрофе која је досад учињена.

Управо овај споразум, Трампу је од почетка био “трн у оку”. Трамп је у телевизијском обраћању саопштио да се повлачи из Париског споразима “како би заштитио САД и њене грађане”.

И док су одлуку поздравили поједини републиканци, много више је било негативних реакција. Неколико савезних америчких држава оформило је Америчку алијансу за климу.

Међутим, чак и ако се не предомисли, Трамп још неће моћи и званично да повуче САД из споразума. То ће најраније моћи да учини 4. новембра 2020. године.

Јул 2017: Републиканци нису успјели да укину Обамакер

Једно од кључних обећања Трампове кампање било је укидање Обамакера (Obama-era Addordabke Care Act), који је донио здравствено осигурање милионима Американаца.

Међутим, остао је непопуларан, а предсједник се понадао да ће Сенат да га подржи и намјери да га укине.

Ипак, план је блокиран и то резултатаом 51-49, јер су све демократе и троје републиканаца гласале против, укључујући и бившег предсједничког кандидата Џона Мекејна.

Јул 2017: Прво руковање са Путином

Трамп и руски предсједник Владимир Путин први пут су се сусрели на самиту Групе 20 у Хамбургу.

Крај 2018. године обиљежило је отказивање сусрета двојице лидера на самиту Г20 у Аргентини због, како је навео Трамп, кризе у Керчком пролазу и хапшења украјинских морара.

 

Август 2017: Бијели националисти “веома добри људи”

Након што су избили нереди између националиста бијелаца (неонацисти и припадници ККК) и контрадемонстраната на маршу у Шарлотсвилу у Вирџинији, предсједник је навео да са обје стране демонстраната има “неких веома финих људи”.

Ова реченица дочекана је са горчином међу грађанима Америке и медијима.

Септембар 2017: Крај за DACA

Обамин програм дао је амнестију људима који су као дјеца илегално дошли да живе у САД. Тај програм, познат као DACA (Deferred Action for Children Arrivals), заштитио је, како се вјерује, око 800.000 људи од депортације, обезбјеђујући им образовање и радне дозволе.

Трамп је међутим запријетио да ће програм “раскомадати” и позвао на законско рјешење. На најаву су услиједиле многе критике, а касније је и блокирана због штете коју би претрпјели млади мигрант уколико буду депортовани.

Септембар 2017: “Мали ракеташ”

Прије него што је дошло до историјског сусрета са сјевернокорејским лидером, Трамп за Ким Џонг Уна није имао баш ријечи хвале.

Лидера Сјеверне Кореје назвао је “малим ракеташем”, а запријетио је и Кореји “ватром и бесом какву свет никада пре није видио”.

 

Децембар 2017: Усвојен закон о смањењу пореза

У најдрастичнијим промјенама у порезном закону САД за 30 година, Сенат је одобрио Закон о смањењу пореза и реформу, чиме је корпоративни порез смањен са 35 на 21 одсто.

Јануар 2018: Књига Мајкла Вулфа

Књига Мајкла Вулфа “Ватра и бијиес: Бијела кућа под Трамповом управом” изазвала је бурне реакције у свијиету, а дојнела је инсајдерске приче о неким од најситнијих детаља из Трамповог приватног и пословног живота.

Фебруар 2018: Сторми

Трампов адвокат Мајкл Коен рекао је за “New York Times” да је платио 130.000 долара “из свог џепа” порно звијезду Сторми Денијелс. Новац, како је рекао, није надокнађен нити из кампање, нити из Трампове организације,

Ипак, та објава услиједила је само неколико недјеља након што је Коен негирао да је постојала афера између Денијелсове и Трампа.

У међувремену, Сторми Денијалс објавила је књиго о свом сусрету са Трампом.

 

Мај 2018: Ирански нуклеарни споразум

Амерички председник саопштио је да ће се САД повући из нуклеарног споразума са Ираном.

Јун 2018: Ниво незапослености рекордно низак

Ниво незапослности у јуну прошле године пао је на 3,8 одсто – што је најнижи ниво у послендјих 18 година. Пораст броја радних мјеста био је бржи него што се очекивало.

Јул 2018: Посјета Великој Британији

Током посете Великој Британији, Трамп је ктитиковао план британске премијерке Терезе Меј око Бреџита у инервјуу који је објавио “Сан” другог дана његове посјете.

У интервјуу који је каснио прогласио “лажним вијестима”, Трамп је наводно рекао да је Тереза Меј игнорисала његов савет бирајући “мек” Бреџиту и да ће Британија остати блиско повезана са ЕУ.

 

Јул 2018: Брет Каван

Трамп је за судију Врховног суда номиновао Брета Кавану, а бијес у јавности изазван је јер је урпаво у то време на свјетлост дана изашла Кристина Форд и оптужала Кавану за сексулано узнемиравање осамдесетих година.

Још двије жене оптужиле су Кавану и то у време када је у Америци цвјетао покрет #MeToo. Кавано је негирао све оптужбе.

Заклетву је положио у октобру.

Јул 2018: “Трговински рат”

Трамп је запријетио увођењем такси на увоз робе из Кине, што је и спровео у дјело. Тај потез разбјеснио је цијели свијет па је главна тема био “трговински рат”.

Август 2018: Омароса

Бивша Трампова сарадница Omarosa Manigault Wuman оптужила је предсједника за расизам. Како је тврдила, има и снимак који то доказује.

Да подсјетимо, у децембру 2017. поднијела је оставку у Бијелој кући тврдећи да је била приморана на то.

Август 2018: Пол Манафорт

Бивши менаџер током кампање Пол Манафорт оптужен је по осам тачака за банкарске и пореске преваре.

Октобар 2018: “Инвазија” миграната

Караван са мигрантима који је кренуо из Латинске Америке преко Мексика наљутио је предсједника САД. Трамп је мигранте који би тражили азил у САД назвао “инвазијом” и затражио од војске да на гранаци зауставе њихов улазак.

 

Новембар 2018: Санкције Ирану

Трамп је поново увео санкције против Ирана које су биле искључене као опција по нуклеарном споразуму који су потписале САД и друге свјетске силе прије три године.

Предсједник је тад упозорио да ће санкције остати на снази све док Иран не испуни неке захтјеве, укључујући и то да престане да продржава тероризам, да оконча војни ангажман у Сирији и да у потпуности заустави производњу нуклеарних и балистичких ракета.

Новембар 2018: Џеф Сешонс

Државни тужилац Џеф Сешонс отпуштен је због наводно одбијања да изврши надзор над текућом истрагом о руском мијешању у предсједничке изборе 2016.

У писму у ком обавјештава јавност јасно је изнио да одлука није била његова.

“Драги господине предсједниче, по вашем захтјеву, подносим своју оставку. Најважније, у вријеме док сам ја био државни тужилц, обновили смо и подржали владавину права”, навео је Сешонс.

Децембар 2018: Повлачење из Сирије

Предсједник Трамп најавио да ће се америчке трупе постепено повлачити из Сирије. Како је рекао, Исламска држава је поражена.

У Сирији се, на терену, налази око 2.000 америчких војника.

Децембар 2018: Зид и блокада владе

Дјелимична блокада владе САД настала је због проблема око финансирања Трамповог приједлога за подизање зида на граници са Мексиком.

Блокада, како наводе демократе, погађа 800.000 запослених у савезним службама и најдужа је блокада у историји земље.

Децембар 2018: Џејмс Матис

И крај године обиљежила је оставка. Министар одбране одлази са функције и то због неслагања са Трампом око повлачења војске из Сирије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана