Duh pravoslavlja u Torontu i Montrealu

Sreten Mitrović
Duh pravoslavlja u Torontu i Montrealu

Za Srbe u Torontu i okolini, ali i za sve goste u danima jednog od najvećih hrišćanskih praznika Vaskrsa, mjesta okupljanja su dva sveta hrama - manastir Svetog preobraženja Gospodnjeg u Miltonu i crkva Svih svetih u Misagi.

Jedini manastir

Manastir Preobraženja Gospodnjeg u Miltonu, šezdesetak kilometara od Toronta, prvi je i, za sada, jedini srpski pravoslavni manastir u Kanadi. Njegove temelje osveštao je patrijarh Pavle oktobra 1991, a manastirsku crkvu 12. juna 1994.

Živopis u manastiru i crkvi izobrazio je ikonograf i freskopisac Dragomir Marunović iz Beograda. Između ostalih, tu je i veličanstvena freska Hrista Pantokratora na kupoli hrama.

Ovaj manastir čuven je na američkom kontinentu i po tome što se u njemu čuvaju dijelovi i čestica netruležnih moštiju velikih hrišćanskih svetitelja s početka istorije crkve, od prvog do trećeg vijeka: svetog Vasilija Velikog, svetog Ignjatija Bogonosca, svetog Atanasija Velikog, svetog Polikarpa Smirnskog, svetog Pantelejmona, svetog Haralampija, svetog Nektarija Eginskog, svete Irine i mošti svetog Nektarija Optinskog, svetitelja s početka 20. vijeka.

Na dijelu imanja ovog svetog hrama uređeno je i prvo srpsko groblje u Kanadi, a odmah uz crkvu i veliki piknik prostor sa svim pratećim sadržajima: ljetni paviljon sa kuhinjom i pecarom, sportskim terenima za fudbal, odbojku i košarku. Za najmlađe je uređen poseban kutak gdje mogu bezbrižno i bezbjedno da se igraju.

Manastir je naročito posjećen za vaskršnje praznike, kada po pravoslavnim običajima sveštenstvo drži liturgije. Nakon liturgije čestita se praznik riječima "Hristos vaskrse", nakon čega slijedi tradicionalno tucanje jajima.

Crkve u Misagi i Montrealu

Nešto bliže Torontu je Misaga. U njoj je crkva Svih svetih. Službu u ovom hramu služi i đakon Danijel, mladić iz Kraljeva. Crkva je novijeg datuma i još je nazivaju "Crkva dvorca" kako bi se razlikovala od stare crkve u gradu.

Montreal je grad koji plijeni ljepotom. Umnogome podsjeća na velike evropske gradove, možda i zbog toga što je ovaj dio Kanade dugo bio pod upravom Francuza i zato se u ovom dijelu Kanade i sada govori francuskim jezikom. Posebno je lijep njegov stari grad sa ulicom Sent Katerine sa brojnim znamenitostima.

U Montrealu je i Srpska pravoslavna crkva Svete trojice, ali ne treba propustiti ni posjetu crkvi Notr-dam, kopiju njene "starije sestre" u Parizu ali sa nešto manjim dimenzijama.

Spomenik Tesli

Kanada se posebno diči Nijagarom i njenim vodopadom koji plijeni svojom neobičnom ljepotom, pa s razlogom nosi epitet jednog od svjetskih čuda prirode. U svako doba ono ima svoje čari, pa čak i kad je zimus bilo zaleđeno.

I u ovom kanadskom dijelu Nijagare i njenih vodopada Srbin se osjeća lijepo i ponosno. Razlog je spomenik našem znamenitom zemljaku Nikoli Tesli. U prirodnoj veličini, uz riječ inovator i godinu rođenja i smrti (1856-1943) prati ga tekst na engleskom jeziku.

- Sveti Đorđe, srpska pravoslavna crkva sa Nijagarinih vodopada, u saradnji sa Udruženjem "Nijagarini parkovi", podigli ovaj spomenik Nikoli Tesli, fizičaru, pronalazaču i elektroinženjeru - stoji u tekstu.

Šteta je što ovaj istorijski epitaf nije i na srpskom jeziku i ćirilici, posebno što iza njega stoji srpska pravoslavna crkva.

Uz posjetu Nijagarinim vodopadima lijepo je popeti se i na tamošnji toranj "Skylon Tower ", čija je visina 156 metara. Sa njega se posebno lijepo vidi vodopad Nijagare i sa kanadske i sa američke strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana