Дух православља у Торонту и Монтреалу

Сретен Митровић
Дух православља у Торонту и Монтреалу

За Србе у Торонту и околини, али и за све госте у данима једног од највећих хришћанских празника Васкрса, мјеста окупљања су два света храма - манастир Светог преображења Господњег у Милтону и црква Свих светих у Мисаги.

Једини манастир

Манастир Преображења Господњег у Милтону, шездесетак километара од Торонта, први је и, за сада, једини српски православни манастир у Канади. Његове темеље освештао је патријарх Павле октобра 1991, а манастирску цркву 12. јуна 1994.

Живопис у манастиру и цркви изобразио је иконограф и фрескописац Драгомир Маруновић из Београда. Између осталих, ту је и величанствена фреска Христа Пантократора на куполи храма.

Овај манастир чувен је на америчком континенту и по томе што се у њему чувају дијелови и честица нетрулежних моштију великих хришћанских светитеља с почетка историје цркве, од првог до трећег вијека: светог Василија Великог, светог Игњатија Богоносца, светог Атанасија Великог, светог Поликарпа Смирнског, светог Пантелејмона, светог Харалампија, светог Нектарија Егинског, свете Ирине и мошти светог Нектарија Оптинског, светитеља с почетка 20. вијека.

На дијелу имања овог светог храма уређено је и прво српско гробље у Канади, а одмах уз цркву и велики пикник простор са свим пратећим садржајима: љетни павиљон са кухињом и пецаром, спортским теренима за фудбал, одбојку и кошарку. За најмлађе је уређен посебан кутак гдје могу безбрижно и безбједно да се играју.

Манастир је нарочито посјећен за васкршње празнике, када по православним обичајима свештенство држи литургије. Након литургије честита се празник ријечима "Христос васкрсе", након чега слиједи традиционално туцање јајима.

Цркве у Мисаги и Монтреалу

Нешто ближе Торонту је Мисага. У њој је црква Свих светих. Службу у овом храму служи и ђакон Данијел, младић из Краљева. Црква је новијег датума и још је називају "Црква дворца" како би се разликовала од старе цркве у граду.

Монтреал је град који плијени љепотом. Умногоме подсјећа на велике европске градове, можда и због тога што је овај дио Канаде дуго био под управом Француза и зато се у овом дијелу Канаде и сада говори француским језиком. Посебно је лијеп његов стари град са улицом Сент Катерине са бројним знаменитостима.

У Монтреалу је и Српска православна црква Свете тројице, али не треба пропустити ни посјету цркви Нотр-дам, копију њене "старије сестре" у Паризу али са нешто мањим димензијама.

Споменик Тесли

Канада се посебно дичи Нијагаром и њеним водопадом који плијени својом необичном љепотом, па с разлогом носи епитет једног од свјетских чуда природе. У свако доба оно има своје чари, па чак и кад је зимус било залеђено.

И у овом канадском дијелу Нијагаре и њених водопада Србин се осјећа лијепо и поносно. Разлог је споменик нашем знаменитом земљаку Николи Тесли. У природној величини, уз ријеч иноватор и годину рођења и смрти (1856-1943) прати га текст на енглеском језику.

- Свети Ђорђе, српска православна црква са Нијагариних водопада, у сарадњи са Удружењем "Нијагарини паркови", подигли овај споменик Николи Тесли, физичару, проналазачу и електроинжењеру - стоји у тексту.

Штета је што овај историјски епитаф није и на српском језику и ћирилици, посебно што иза њега стоји српска православна црква.

Уз посјету Нијагариним водопадима лијепо је попети се и на тамошњи торањ "Skylon Tower ", чија је висина 156 метара. Са њега се посебно лијепо види водопад Нијагаре и са канадске и са америчке стране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана