Dug Amerike premašio 22 hiljade milijardi dolara

Agencije
Dug Amerike premašio 22 hiljade milijardi dolara

Američki nacionalni dug premašio je 22 hiljade milijardi dolara prvi put, u istorijskoj cifri za koju eksperti upozoravaju da je novi dokaz neodrživog finansijskog modela koji bi mogao da ugrozi ekonomsku sigurnost svakog Amerikanca.

Ministarstvo trezora objavilo je da je dug dostigao cifru od 22.012 milijardi dolara, povećavajući se za više od 30 milijardi u ovom mjesecu. Nešto kasnije dug je malo “splasnuo” i iznosio je 22.009 milijardi dolara.

Naconalni dug rastao je bržom stopom nakon usvajanja paketa poreskih olakšica predsjednika Donalda Trampa vrijednog 1,5 biliona dolara prije nešto više od godinu dana, i kao rezultat kongresnih napora na povećanju potrošnje za vojne programe. Time je dug porastao za više od bilion dolara u proteklih samo 11 mjeseci.

“Dostići tako žalostan rekord tako brzo posljednji je znak da je naša fiskalna situacija ne samo neodrživa, nego se i ubrzava”, izjavio je Majkl A. Peterson, izvršni direktor Fondacije “Peter G. Peterson”, nestranačke organizacije koja se bavi američkim fiskalnim izazovima.

Za Amerikance bi rastući dug trebalo da bude predmet brige, tvrde eksperti, jer bi vremenom mogao da poveća kamatne stope za potrošače i firme. Više kamatne stope mogle bi da ugroze ekonomiju, povećavajući hipotekarne kredite i ostale vrste potrošačkih i poslovnih pozajmica.

Veliki nacionalni dug takođe bi mogao da oteža vladi da poveća ulaganja u borbu potiv naredne recesije, ili da uloži novac za preobuku radnika ili pomoć siromašnim kategorijama stanovništva, između ostalih, prenosi USA Today.

Kretanje američkog nacionalnog duga uživo možete da vidite na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana