Држављанин БиХ који је превозио ТНТ остаје у притвору у Италији

ATV
Држављанин БиХ који је превозио ТНТ остаје у притвору у Италији

Аган Рамић, држављанин БиХ који је ухапшен на италијанској граници на Мон Блану у покушају да пренесе скоро два и по килограма ТНТ-а, остаје у притвору, преноси италијански портал "Аоста сера”. Тако је одлучио судија након јутрошњег испитивања у затвору у аостанском селу Брисоња, гдје се Рамић сада налази.

Као и у пријашњем исказу, тврди да му је експлозив подметнут у комби "Мерцедес спринтер” који је возио. Ни три дана након хапшења, у амбасади БиХ у Италији немају никаквих званичних информација о случају. Тврде да их италијанска гранична полиција није обавијестила, и да су за све чули из тамошњих, али и из домаћих медија. Амбасада нема надлежност да тражи информације о нечијем хапшењу, поручује за АТВ амбасадор, Јосип Гело.

"Господин Рамић није тражио конзуларну заштиту, ни он ни његова породица, што је деакле обично ред или обичај уколико се неко осјети неправедно ухапшеним. Треба он или његова породица затражити. Ми ћемо одмах поступити о томе. Сваку службену информацију коју добијемо, ми ћемо истог тренутка прослиједити нашем сједишту у Сарајеву”, рекао је Јосип Гело, амбасадор БиХ у Италији.

Италијански медији преносе да је, приликом испитивања које је трајало неколико сати, Рамић негирао било какву повезаност са експлозивом који је превозио ка БиХ. Његови сапутници из БиХ, три мушкарца и једна жена, пуштени су на слободу, јер је полиција утврдила да немају везе са случајем. Рамић је свом адвокату рекао да вјерује да је ТНТ подметнут у комби баш у БиХ, из које је, дан прије хапшења, дошао у француски град Анси.

Поручио је да се с њим обрачунавају бх криминалци, јер их је, наводно, више пута пријављивао домаћој, али и француској полицији. Информације о случају, покушали смо да добијемо из полиције и тужилаштва града Аоста, гдје је Рамић превезен након хапшења, али нам нису одговорили на питања. Није ни његов адвокат. Из министарства безбједности БиХ поручују да не могу да дају никакве информације, и да је за овакве случајеве задужено Министарство иностраних послова БиХ.

Рамић се сумњичи за кршење италијанских закона из области контроле наоружања и за неовлаштен увоз и извоз оружја и муниције, за шта је предвиђена затворска казна од три до 12 година.

Добро је познат и домаћим правосудним органима. Против њега и још 12 лица, Тужилаштво БиХ крајем прошле године подигло је оптужницу. Терете се да су, 1992. и 93. године учествовали у ратним злочинима над српским становништвом у Коњицу. Рамић је тада био командир јединице територијалне одбране у селу Брђани. Сви оптужени негирали су кривицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана