Državljanima Srbije i BiH koji su terorisali sjever Italije 18 godina robije

blic.rs
Državljanima Srbije i BiH koji su terorisali sjever Italije 18 godina robije

Srbi Ognjen Dragaš (37) i Saša Janković (38) osuđeni su u Italiji na ukupno 18 godina zatvora zbog šest krađa u kojima su oteli više od pola miliona evra, prenose italijanski mediji.

Ovom presudom, pišu apeninski mediji, prekinut je niz pljački koji je uznemiravao stanovnike sjevera Italije od kraja prošle godine. Nije bilo lako "stati na rep" grupi pljačkaša, koja je konstantno bila u pokretu po gradovima sjevera Italije, u kojima su osmatrali i tipovali nove lokacije za pljačke. Ipak, određeni tragovi i svjedočenja su primećeni, pa je grupa na kraju optužena za čak šest pljački, u kojima su ukrali robu ukupne vrijednosti od preko 500 hiljada evra.

Karabinjeri grada Riva del Garda uhapsili su 17. marta trojicu Srba osumnjičenih za niz pljački u gradu Kjudino kod Bergama. Istraga protiv bande počela je 5. novembra, nakon pljačke parfimerije u pomenutom gradu, kada je pokradena roba u vrijednosti od preko 75 hiljada evra.

Dokazi koje su inspektori sakupili povezivali su izvršioce pljačke najprije sa vozilom "volksvagen šeran", koji je inače ukraden u Milanu, kao i sa "fijat puntom", koji se vodio na višestruko osuđivanog Srbina.

Tog 17. marta, oko tri sata ujutru, krug oko pljačkaša počeo je da se zatvara. Zapravo, pažnju je inspektorima skrenula nova pljačka u Kjudinu - ovog puta na meti je bila prodavnica skupocjenih cigara "BRIO". Istog trenutka, policija je prepoznala "modus operandi" srpske bande. Lopovi su plijen utovarili na još jedno ukradeno vozilo - "volksavegen bora" - na obližnjem parkingu, gdje su zatim sačekali jutro, kako bi se izgubili u saobraćajnoj gužvi. Planirali su da se vrate u centar Milana, koristeći "fijat" kao izvidnicu.

Ipak, policija ih je ovoga puta preduhitrila. Oko 5.30 sati, "fijat" i "bora" su locirani i opkoljeni na parkingu. Ipak, vozač "bore" probio je blokadu i tom prilikom oštetio nekoliko patrolnih vozila. Dvojica uhapšenih, Srbin iz BiH Ognjen Dragaš (37) i Saša Janković (38), takođe Srbin, imaju podebelji krivični dosije: prvi je osuđivan za provale i krađe automobila, dok je drugi robijaop zbog razbojništava.

Sud u Bergamu 1. aprila osudio je uhapšene kriminalce, i to Dragaša na čak 10 godina i tri mjeseca zatvora, a Jankovića na osam godina i dva mjeseca. Nakon odsluženja kazne, čeka ih momentalno preotrivanje iz Italije u zemlje porekla, odnosno BiH i Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana