Donji dom švajcarskog parlamenta usvojio zabranu burke

Tanjug
Donji dom švajcarskog parlamenta usvojio zabranu burke

Cirih - Donji dom švajcarskog parlamenta danas je tesnom većinom usvojio zakon kojim se zabranjuje nošenje burke, ali o tom pitanju će se najvjerovatnije na kraju odlučivati referendumom.

Nacrt zakona koji je predložio poslanik Volter Vobman iz populističke desničarske Narodne partije Švajcarske usvojen je sa 88 glasova za i 87 glasova protiv, prenosi AFP.


Zakon je gotovo identičan onome koji je usvojen u kantonu Tičino, a koji je stupio na snagu 1. jula i predviđa kazne od 100 do 10.000 švajcarskih franaka za nošenje vela preko cijelog lica.

Međutim, ocjenjuje švajcarska agencija ATS, današnje glasanje se može pokazati samo simboličnim, jer se očekuje da će zakonodavci odlučiti da sačekaju sa sprovođenjem zakona dok se građani ne izjasne o ovom pitanju na referendumu.

Već je i pokrenuta inicijativa za prikupljanje 100.000 potpisa potrebnih za referendum.

Prema anketama javnog mnjenja, švajcarski glasači su u velikoj većini za zabranu burki, ali do referenduma bi moglo proći još dvije godine.

U Švajcarskoj od osam miliona stanovnika, 350.000 su muslimani.

U zemlji je već izbio niz kontroverzi sa muslimanskom manjinom, uključujući kazne roditeljima koji nisu dozovoljali ćerkama da učestvuju u časovima plivanja ili slučajeve da učenici nisu htjeli da se rukuju sa svojim nastavnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana