Домове напустило више од 31 милиона људи

Срна
Домове напустило више од 31 милиона људи

Лондон - Више од 31 милиона људи, односно једна особа сваке секунде, морало је да напусти своју домовину 2016. године због сукоба и несрећа и тај број ће да расте уколико се не ријеше главни узроци - климатске промјене и политички сукоби, саопштила је данас Центар за мониторинг интерног расељавања /IDMC/.

Близу седам милиона људи, већином из субсахарске Африке и са Блиског истока, расељено је због сукоба и ратова IDMC, који је дио Норвешког избјегличког савјета.


У извјештају се наводи да је 6,9 милиона људи напустило своје домове због насиља и сукоба, док је 24,2 милиона морало да бјежи због климатских промјена.

У извјештају се наводи да је регион субсахарске Африке најгоре погођен насиљем и сукобима са 2,6 милиона расељених 2016. године. На другом мјесту су Блиски исток и сјеверна Африка са 2,1 милион, те јужна Азија са 1,1 милион лица која су напустила домове због ратова и сукоба.

Јужна и југоисточна Азија су региони најгоре погођени природним непогодама са више од седам милиона интерно расељених у Кини и око шест милиона на Филипинима.

У извјештају се наводи да се међународна заједница фокусира на мигранте и избјеглице, иако је број интерно расељених два пута већи и постоји опасност да ти људи постану мигранти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана