Dok su novinari neumoljivi, Barak Obama traži kazne zbog poziranja kraj leševa

Al-Džazira
Dok su novinari neumoljivi, Barak Obama traži kazne zbog poziranja kraj leševa

Vašington - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama zatražio je da se pokrene istraga i kazne odgovorni u slučaju vezanom za fotografije na kojima se vide američki vojnici kako poziraju pored ubijenih avganistanskih pobunjenika, dok novinske kuće istrajavaju u objavljivanju fotografija.

 

Američka vojska je pogođena novim skandalom, pošto je list Los Anđeles Tajms objavio fotografije vojnika koji poziraju kraj posmrtnih ostataka osumnjičenih bombaša samoubica.

Ovo je četvrti incident vezan za Amerikance u Avganistanu u posljednjih nekoliko mjeseci.

U januaru su objavljene fotografije američkih marinaca da uriniraju po mrtvim borcima, za koje se pretpostavljalo da su talibani, dok su u februaru zemlju potresli smrtonosni protesti nakon paljenja kopija Kur'ana u vojnoj bazi SAD-a u Avganistanu.

Vojska SAD-a zatražila od Los Anđeles Tajmsa da ne objavljuje fotografije, ali je uredništvo lista odlučilo da ipak objavi dvije od 18 fotografija koje su dobili, istakavši da američki čitaoci imaju pravo znati sve aspekte misije u Avganistanu.

Reakcije Bijele kuće i NATO

Portparol Bijele kuće Džej Karni rekao je da su fotografije za svaku osudu, ali i da je administracija Baraka Obame takođe razočarana odlukom Los Anđeles Tajmsa koji ih je odlučio da objavi.

Istovremeno, glavni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen "oštro" je osudio u srijedu fotografije američkih vojnika koji poziraju pored leševa avganistanskih pobunjenika, ocijenivši međutim da se radi o "izoliranom slučaju".

- Oštro osuđujem ove fotografije i ova djela, koja ni na koji način ne predstavljaju vrijednosti koje su u osnovi naše misije u Avganistanu - izjavio je glavni sekretar Saveza.

U martu je jedan narednik američke vojske ubio 17 avganistanskih civila, uglavnom žena i djece.

Nedisciplina vojnika

Na fotografijama koje je objavio američki dnevni list, vide se vojnici 82. Vazduhoplovne divizije, koji su u dva navrata došli u policijsku stanicu u provinciji Zabol. Tu su dolazili s namjerom da uzmu otiske sa ostataka tijela ljudi za koje se sumnjalo da su bili bombaši samoubice.

Oni su se nakon toga slikali nasmijani zajedno sa avganistanskim policajcima. Dvojica vojnika držali su dijelove nogu, dok je jedan vojnik na slici pokazao srednji prst.

Los Anđeles Tajms navodi da su fotografije snimljene u februaru i maju 2010.godine i da ih je listu dostavio jedan od vojnika iz te jedinice.

Pentagon i vojska SAD-a najavili su krivičnu istragu, navodeći da takvo fotografiranje predstavlja kršenje vojnih standarda.

U saopštenju vojske navodi se da takvo ponašanje nekolicine vojnika ne predstavlja američku armiju u cjelosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana