Док су новинари неумољиви, Барак Обама тражи казне због позирања крај лешева

Aл-Џазира
Док су новинари неумољиви, Барак Обама тражи казне због позирања крај лешева

Вашингтон - Предсједник Сједињених Америчких Држава Барак Обама затражио је да се покрене истрага и казне одговорни у случају везаном за фотографије на којима се виде амерички војници како позирају поред убијених авганистанских побуњеника, док новинске куће истрајавају у објављивању фотографија.

 

Америчка војска је погођена новим скандалом, пошто је лист Лос Анђелес Тајмс објавио фотографије војника који позирају крај посмртних остатака осумњичених бомбаша самоубица.

Ово је четврти инцидент везан за Американце у Авганистану у посљедњих неколико мјесеци.

У јануару су објављене фотографије америчких маринаца да уринирају по мртвим борцима, за које се претпостављало да су талибани, док су у фебруару земљу потресли смртоносни протести након паљења копија Кур'ана у војној бази САД-а у Авганистану.

Војска САД-а затражила од Лос Анђелес Тајмса да не објављује фотографије, али је уредништво листа одлучило да ипак објави двије од 18 фотографија које су добили, истакавши да амерички читаоци имају право знати све аспекте мисије у Авганистану.

Реакције Бијеле куће и NATO

Портпарол Бијеле куће Џеј Карни рекао је да су фотографије за сваку осуду, али и да је администрација Барака Обаме такође разочарана одлуком Лос Анђелес Тајмса који их је одлучио да објави.

Истовремено, главни секретар NATO-а Андерс Фог Расмусен "оштро" је осудио у сриједу фотографије америчких војника који позирају поред лешева авганистанских побуњеника, оцијенивши међутим да се ради о "изолираном случају".

- Оштро осуђујем ове фотографије и ова дјела, која ни на који начин не представљају вриједности које су у основи наше мисије у Авганистану - изјавио је главни секретар Савеза.

У марту је један наредник америчке војске убио 17 авганистанских цивила, углавном жена и дјеце.

Недисциплина војника

На фотографијама које је објавио амерички дневни лист, виде се војници 82. Ваздухопловне дивизије, који су у два наврата дошли у полицијску станицу у провинцији Забол. Ту су долазили с намјером да узму отиске са остатака тијела људи за које се сумњало да су били бомбаши самоубице.

Они су се након тога сликали насмијани заједно са авганистанским полицајцима. Двојица војника држали су дијелове ногу, док је један војник на слици показао средњи прст.

Лос Анђелес Тајмс наводи да су фотографије снимљене у фебруару и мају 2010.године и да их је листу доставио један од војника из те јединице.

Пентагон и војска САД-а најавили су кривичну истрагу, наводећи да такво фотографирање представља кршење војних стандарда.

У саопштењу војске наводи се да такво понашање неколицине војника не представља америчку армију у цјелости. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана