Дојче веле: Нуклеарни споразум са Ираном и Трампов ултиматум

Дојче веле
Дојче веле: Нуклеарни споразум са Ираном и Трампов ултиматум

Берлин - Нуклеарни споразум са Ираном и даље је на снази – за сада. Доналд Трамп је поставио ултиматум. У року од 120 дана споразум би требало да се побољша или се САД из њега повлаче. Џамшид Фаруги упозорава на посљедице.

Као и обично, постоји добра и лоша вијест. Најпре добра: тресла се гора, родио се миш.

Одлука Бијеле куће била је само велика галама са скромним посљедицама за међународну заједницу и Иран. Барем за сада.

И то је добро. Нуклеарни споразум са Ираном је без сумње једно од највећих дипломатских достигнућа посљедњих година.

Међународна заједница је показала да и озбиљни сукоби могу да се ријеше дипломатским умијећем. Могло се видјети и да је "оружје дипломатије" знатно боље, хуманије и јефтиније од "дипломатије оружјем".

 Драгоцјено искуство за рјешавање других сукоба. На примјер нуклеарног спора са Сјеверном Корејом.

Одлука Бијеле куће да сада не прекине нуклеарни споразум са Ираном значи да ће некадашње санкције против Ирана и даље изостати – барем у наредних 120 дана.

У октобру прошле године предсједник САД Доналд Трамп је другачије одлучио. Није потврдио нуклеарни споразум са Ираном – што је претпоставка за опстанак споразума – и тиме одлуку препустио америчком Конгресу. Конгрес је лопту опет вратио Бијелој кући и Трамп је имао двије опције: да поново уведе санкције или да их суспендује. Одлучио се за другу опцију.

Прва опција би на значила крај нуклеарног споразума са Ираном. Јер сви знају – поготово европске силе – да споразум са Ираном нема никакву вриједност без САД.

"Пет плус један" – дакле пет сталних чланица Савјета безбјједности и Немачка, који су заједно са Ираном били за преговарачким столом – то је констелација која је функционисала. Али констелација "шест минус један" – у случају да САД одлуче да се повуку – била би осуђена на пропаст.

Управо из тог разлога француски предсједник Емануел Макрон се недуго прије него што су САД саопштиле одлуку заложио за очување нуклеарног споразума са Ираном. И шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, у присуству министара спољних послова Њемачке, Велике Британије и Француске, у заједничкој поруци САД јасно се заложила за очување споразума, оцјенивши да он нема алтернативу.

На крају крајева ради се о успјеху који је остварен вишегодишњим преговорима. Одједном је све то било доведено у питање. Јер јасно је било да би поновно увођење санкција против Ирана угрозило тај дипломатски успјех.

Лоша вијест: Доналд Трамп је само одложио одлуку због које се страхује. Али ако је нешто одложено не значи и да је нестало са агенде. Тиме је дуга прича о нуклеарном споразуму са Ираном отишла у нови продужетак – посљедњи, како кажу у Бијелој кући.

Трамп је поставио ултиматум: Конгрес и европски партнери сада имају 120 дана како би се побринули да се отклоне "велики пропусти" у нуклеарном споразуму. О њему би поново требало да се преговара. Трамп захтјева више инспекција иранских нуклеарних активности, као и да се већ постојеће мјере неограничено и трајно спроводе. Још увијек вреба пријетња Бијеле куће да ће одмах напустити нуклеарни споразум уколико се брзо не испуне споменути услови.

Ситуација је и даље лоша. Четворомјесечно наставак обуставе санкција је и продужење неизвесности, када је ријеч о привредној сарадњи са Ираном. То прије свега значи изостанак директних инвестиција у индустрију нафте и гаса. Угрожени су изгледи за привредни раст земље. Таква ситуација би могла да стави под велики притисак иранског предсједника Хасана Роханија – који важи за умјереног – и његову владу.

Протеклих седмица се могло видјети да људи у Ирану нису задовољни својим животом и својом владом. На иранске власти се може и мора извршити притисак због бруталне повреде људских права. Може и мора нешто да се предузме против иранског ракетног програма, као и против јачања његовог утицаја у региону.

Али не смије да се одустане од споразума, који Иран спријечава да постане нуклеарна сила. Јер Иран који гријеши, а нема нуклеарно оружје, свакако је бољи од режима који поново прави бомбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана