Дојче веле: Меркел - Жена која је потукла и четвртог на Ш

Танјуг
Дојче веле: Меркел - Жена која је потукла и четвртог на Ш

Берлин - Послије Шредера, Штајнмајера и Штајнбрика, шефица демохришћана Ангела Меркел убједљиво је побједила и Мартина Шулца, пише вечерас Дојче веле, након објављивања резултата излазних анкета према којима је ЦДУ освојио 32,5 осто гласова.

Њемачка након избора остаје каква је била - политичка, друштвена и економска бонаца, а узбуђења и покуси су остављени другима - Ердогановој Турској, Трамповој Америци, Путиновој Русији и Великој Британији која напушта ЕУ, наводи њемачки радио.


"Ово је доба страха, доба тероризма и популизма. Ипак, у Њемачкој је углавном мирно. Избори дођу као нека врста љекарског увјерења о психичкој стабилности", констатује Дојче веле.

Како се наводи, Ангела Меркел остаје канцеларка додуше благо уздрмана, али ипак убједљиво најјача и у могућности да састави Владу са Либералима и Зеленима.

Као прва жена на водећој функцији и као канцеларка маратонског мандата, Меркел је већ сада материјал за историјске уџбенике.

"Али шта ће писати уз њено име? Још јој недостаје политичко ремекдјело. Аденауер је интегрисао СР Њемачку у оно што зовемо Западом, Брант је својом источном политиком утоплио Хладни рат, Кол се побринуо за уједињење, Шредер је претумбао тржиште рада и социјалну државу. Шта ће Меркелова?", пита се Дојче веле.

На опште изненађење је 2015. отворила границе за избјеглице и држала се курса између суза ганутости неких Нијемаца и бијесних повика других. Није пристала на постављање горње границе за број избјеглица које ће Њемачка примити чак ни када је то свим силама тражио баварски ЦСУ.

Чека је друга, тежа етапа изазова: избјеглице које остају треба интегрисати, а лажне треба послати назад кући. То је дугорочни пројекат.

Једно од великих градилишта на које Меркелова мора да понесе заштитни шлем биће Европска унија. То је завађена фамилија чије историјско пасторче Велика Британија треба да се сама отисне у глобализовани свијет, али се о условима напуштања породице још преговара.

Меркелова важи као међународни антипод Трампу, неко ко има смирености и моћи да одоли провокацијама, да не попусти. Штедљива у гестовима, мимици и великим ријечима - некада ју је то чинило неугледном Коловом дјевојчицом са Истока, данас је то њена снага, истиче Дојче веле.

У Канцлерамт је ушла давне 2005. године. Двапут је водила велику коалицију са социјалдемократама, између ону са Либералима.

Упечатљив је њен успјех против политичке конкуренције. Пред њом су редом у изборним тркама падале социјалдемократе на четири Ш - Шредер, Штајнмајер, Штајнбрик, Шулц.

Тај квартет је побјеђивала готово сама и то више него убједљиво, осим 2005. када је трка са Шредером била тијесна.

Нови изборни тријумф Меркелове се базира прије свега на повјерењу грађана у њу. Тако је било и прошли пут. Као реклама је била довољна једна једина реченица: "Знамо се".

Њен политички стил је државнички, признања добија са свих страна. Чак је и млади углавном обожавају. Млађи од 25 година једва да се и сјећају времена прије Меркелове.

Њујорк тајмс ју је прогласио "посљедњом моћном бранитељком Европе", подсјећа Дојче веле.

Дуго је оклијевала или макар ћутала о томе хоће ли се кандидовати на овим изборима по четврти пут. Прича се да је побједа Доналда Трампа у новембру била одлучујућа да ипак потрчи још једну канцеларску трку.

Рекла је да не жели да заврши као „полумртва олупина", али да здравствено и политички има снаге и елана за још један мандат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана