Дјецу мамили слаткишима да их што више погине

Глас Српске
Дјецу мамили слаткишима да их што више погине

Дамаск - Терористи и побуњеници мамили су сиријске избјеглице "грицкалицама" да изађу из аутобуса у конвоју, уочи експлозија у којима је страдало више од стотину људи, изјавили су очевици трагедије која се догодила близу Алепа, преноси Раша тудеј.

Додају да су преживјели били спријечени да побјегну са мјеста и наводе да су терористи учинили све да извуку људе из аутобуса и да напад буде што смртоноснији.

- Уочи експлозије чудни аутомобил је пришао конвоју са контролног пункта који држе милитанти. Рекли су да носе грицкалице. Изашли су и викали "ко има дјецу". Знали су да дјеца нису видјела кекс и чипс дуго времена. Људи су били на том мјесту 48 часова, побуњеници нису хтјели да нас пусте - навео је возач једног од аутобуса.

Једна свједокиња је истакла и да су они држани у аутобусима као заробљеници и било им је дозвољено да изађу из возила неколико минута прије експлозија.

Према ријечима преживјелих, припадници групе "Арар аш-Шам" нису сакривали своја лица, док су чланови "Џабат ал-Нусре" носили фантомке на главама, преносе агенције.

- Међу њима је било много странаца, Узбекистанаца, Турака, Чечена, Саудијаца и људи из Катара. Чули смо различите језике. Када се догодила експлозија, људи су потрчали у шуме, али су их милитанти окружили и приморали да се врате у аутобусе. Милитанти су нам рекли да су терористи из друге групе гађали наш аутобус и да морамо бјежати у шуму, али су истакли да је тамо минско поље. Прије експлозије четири жута турска санитета су била ту из неког разлога. Послије експлозије су покупили страдале и одвели их на непознату локацију. Не знамо гдје су та дјеца, не знамо гдје су тијела, тражили смо, али нисмо нашли - навели су свједоци.
Неки од њих су додали и да су "бијели шљемови" били присутни и да су скупљали тијела страдалих терориста, али нису дирали лешеве цивила.

Раша тудеј преноси и да је број страдалих већи од оног који се појављује у медијима, као и да је најмање 116 дјеце убијено.

Хиљаде Сиријаца евакуисано је у сриједу из опкољених градова уз јаке мјере безбједности након бомбашких напада током викенда.

У међувремену, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је у телефонском разговору француском колеги Жан-Марку Ероу да Москва инсистира на независној и у потпуности непристрасној истрази инцидента у сиријском граду Кан Шајкун.

- Русија види инцидент у вези са коришћењем хемијског оружја у Кан Шајкуну 4. априла као отворену провокацију с циљем подривања прекида непријатељстава и политичких процеса у Сирији - рекао је Лавров Ероу, пренио је Тасс.

Еро је претходно изјавио да ће Француска пружити доказ за неколико дана да је режим сиријског предсједника Башара ал-Асада извео хемијски напад на сиријско село, у коме је погинуло 87 особа.

Директор Одјељења за неширење и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Михаил Уљанов изјавио је да до сада нису предузети озбиљни кораци у истрази о наводној употреби хемијског оружја у Идлибу.

Израел: Асад има хемијско оружје

Израелски безбједносни званичници тврде да Асад још увијек има до три тоне хемијског оружја. Неименовани војни званичник рекао је да израелска обавјештајна служба процјењује да Асад има "између једне и три тоне" хемијског оружја, а ту процјену потврдила су још два војна званичника, преноси АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана