Дијелови САД ускоро ће бити хладнији од Марса

Агенције
Дијелови САД ускоро ће бити хладнији од Марса

Сњежна олуја названа "циклон бомба" погодиће источну обалу САД и донијети температуре хладније него на Марсу, пише CNN.

Метеоролози очекују да ће циклон који се формирао изнад Атлантског окена данас стићи до источне обале САД и донијети снијег и јаке вјетрове, а дијелови на сјеверу биће "хладнији од Марса".

Од Јужне Каролине до Мејна, 13 савезних држава је под упозорењем за снажне вјетрове.

Екстремни временски услови већ су донијели снијег на Флориду, први пут након неколико деценија. Гувернери Флориде, Џорџије, Вирџиније прогласили су ванредно стање, те упозорили становнике да не излазе из својих домова.

Школе у Њујорку су затворене, а Државни метеоролошки завод (NWS) најавио је да ће у том подручју пасти између 13 и 20 центиметара снијега, те да ће дувати вјетар брзине око 80 километара на сат.

Поларна хладноћа залиједила је Нијагарине водопаде и изазвала хаос у саобраћају.

Метеоролошки завод издао је упозорење због олује од Вирџиније до Мејна те најавио до 30 центиметара снијега у подручју око Бостона. На подручју истичне обале САД могло би да напада око 1,2 метра снијега.

Стручњаци су упозорили да би олуја могла да достигне снагу урагана друге категорије, а поларна хладноћа ће се задржати до краја недјеље.

Гувернер Јужне Каролине Хенри Мекмастер упозорио је становнике да не напуштају своје домове: "Ако не остану на топлом, насмрт ће се смрзнути. Морамо бити опрезни."

Званичници су објавили да је од посљедица екстремне хладноће ове недјеље преминуло 12 особа. Шест смртних случајева забиљежено је у Висконсину, четири у Тексасу, један у Северној Дакоти и један у Мисурију, а већина преминулих су бескућници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана