Detalji tragedije u selu Barič kod Golupca: Pobio cijelu porodicu, pa se ubio ispred crkve

Agencije
Detalji tragedije u selu Barič kod Golupca: Pobio cijelu porodicu, pa se ubio ispred crkve

Požarevac - Penzioner Božidar D. (77) juče je u selu Barič ubio iz pištolja suprugu Radu, sina Miroslava i šurjaka Pavla, a ranio snahu Goricu, poslije čega je izvršio samoubistvo.

Ubistvima su, kako su ispričale komšije, prethodile prijetnje i sukob unutar porodice zbog imovine. Komšije i rođaci navode da imovinski problemi u porodici traju veoma dugo, da je Božidar D. i ranije prijetio, ali da niko nije mislio da će stvarno uraditi to što je uradio.

Mještani su rekli i da je riječ o porodici koja je "dobrostojeća", da su Božidar i njegova supruga radili u Austriji i imali njene penzije, kao i da im ništa nije nedostajalo. Kako se navodi, u porodici u kojoj se zločin dogodio dugo se vodila imovinska rasprava. Imali su dvije velike kuće, a Božidar je od supruge tražio da prepiše dio imanja. Prema nezvaničnim informacijama, on je htio da se razvede i želio je da sva imovina bude na njegovo ime.

Porodična svađa zbog imanja trajala je više od godinu, a kulminirala je nakon što su se otac i sin u nedjelju uveče ponovo posvađali zbog seoske utakmice.

Zločin se dogodio oko pola osam ujutro kada su đaci kretali u školu. Sve se dogodilo na ulici, a mještani navode da je Božidar svjesno išao i ubijao one koje je namjerio. Niko nije ranjen od prolaznika.

Prvo je ubio šurjaka, pa sina, a zatim je ranio snahu, koja je uspjela da pobjegne kod komšije. Ona je prebačena u bolnicu u Požarevcu i kako se navodi, ne smiju još da joj kažu šta se dogodilo. Božidar je potom ubio svoju suprugu, da bi zatim u porti crkve izvršio samoubistvo.

Sa puškom u rukama, na ulici je sreo svog brata od ujaka Radu i rekao mu: "Sve sam ih pobio, ali kurva mi je utekla. Idem da se ubijem" i krenuo ka dvorištu crkve. Nekoliko trenutaka kasnije začuo se posljednji hitac koji je ispalio sebi u glavu. Rade kaže da je u tom trenutku pomislio da će brat pucati i na njega.

- Mislio sam da će ubiti i mene, ali on je rekao da ide da ubije sebe - uznemireno je ispričao Rade.

Načelnik Policijske uprave Požarevac Srđan Lazić je potvrdio da je višestrukom ubistvu prethodila svađa oca i sina, a zločin je počinjen pištoljem za koji je B. D. imao urednu dozvolu za držanje od 1998. godine.

- U ovoj porodici do sada nije bilo prijave bilo kakvog nasilja. Reč je o uglednoj porodici solidnog imovinskog stanja, tako da ništa nije ukazivalo na to da bi moglo doći do ovakog zločina - kaže Lazić.

On je naveo i da je Božidar nakon trostrukog ubistva izvršio samoubistvo pucajući sebi u glavu u porti crkve.

Sveštenik crkve pored koje je Božidar izvršio samoubistvo kaže da nije mogao ni da nasluti da je to moglo da se dogodi, kao i da u tom trenutku nije bio u crkvi.

Barič se nalazi na pola sata od Golupca, ima oko 200 kuća. Svi mještani se i te kako poznaju, većina je u nekom rodbinskom odnosu.

Višestruka ubistva

Prije desetak godina u selu Barič kod Golupca unuk je zaklao babu, izdržao kaznu zatvora, vratio se u selo, gdje je izvršio samoubistvo. U julu prošle godine u Žitištu je ubijeno pet osoba, a u Srbiji su se i prethodnih godina događala višestruka ubistva, prije svega zbog narušenih porodičnih odnosa. U aprilu 2013. godine u selu Velika Ivanča Ljubiša Bogdanović (60) pobio je 13 ljudi, a potom izvršio samoubistvo.

 (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana