Десетине угашених Facebook и Инстаграм налога уочи избора у САД

Агенције
Десетине угашених Facebook и Инстаграм налога уочи избора у САД

Укупно 30 Facebook и 85 Инстаграм налога уклоњено је само неколико сати прије отварања биралишта у Сједињеним Америчким Државама

Како су у компанији Facebook навели, о спорним профилима их је обавијестила америчка полиција која им је пријавила “активности повезане са страним ентитетима”, те да су скоро сви угашени Facebook налози били на француском или руском језику, а они на Инстаграму су били на енглеском језику.

“Неки су били усредоточени на познате особе, док други на политичке расправе”, рекао је Натааниел Глајхер из компаније Facebook, пренио је ЦНН.

О цијелом случају су се заједничким саопштењем огласили и секретар ДХС-а Кирстен Нилсен, државни адвокат Џеф Сешнс, директор Националне обавјештајне службе Ден Коутс и директор ФБИ-а Кристофер Вреј објавили су заједничко саопћење којим упозоравају да су страни оператори покушавали утјецати на америчке бираче.у којем су навели да су користећи спорне налоге страни фактори покушали да утичу на изборе у Америци.

“Американци треба да буду свјесни да страни актери, посебно Русија, и даље покушавају да утичу на перцепцију јавног мњења и гласача. То могу урадити ширењем лажних информација о политичким процесима и кандидатима,ширењем пропаганде на друштвеним медијима и сличним тактикама”, навели су званичници у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана