Deripaska: Milo me opljačkao

Sputnjik
Deripaska: Milo me opljačkao

Beč - Na zahtjev ruske kompanije CEAK Holdings, pred sudom u Beču biće ispitani brojni sadašnji i bivši crnogorski funkcioneri u vezi sa privatizacijom KAP-a.

Pored toga, "CEAK Holdings“, koji je ujedno i bivši vlasnik Kombinata, zbog nezakonite eksproprijacije i kasnije nezakonite prodaje ovog podgoričkog giganta, od crnogorskih vlasti potražuje skoro milijardu evra odštete.

O tužbi koju je ruska kompanija pokrenula protiv crnogorskih vlasti, iz te kompanije navode:

Odštetni zahtjev i 60 sudskih procesa

"CEAK Holdings, inače ćerka-firma kompanije ’En plus‘, smatra da su crnogorske vlasti prekršile ugovorne obaveze iz 2009. i 2010. i tako dovele nekada uspješnu firmu do bankrota. Kompanija je, pored međunarodne arbitraže, pokrenula dodatnih 60 postupaka u crnogorskim sudovima zbog nezakonite eksproprijacije kombinata, kao i zbog njegove kasnije nezakonite prodaje kompaniji ’Uniprom‘ iz Nikšića, po cijeni koja je bila niža od tržišne“, poručuju iz te kompanije.

Iz "CEAK Holdings“ za Sputnjik takođe kažu da je sud na Kipru prošle godine donio odluku o zabrani prometa imovinom KAP-a:

"Uprkos sudskoj odluci u kojoj se navodi zabrana prometa imovinom KAP-a, premijer Crne Gore Milo Đukanović insistirao je na tome da se prodaja ipak obavi jer se, kako je tvrdio, radilo o stečajnom postupku u kojem pravo prvenstva imaju domaći sudovi. Tim povodom svoje nezadovoljstvo izrazili su i Evropska komisija i Evropski parlament“, za Sputnjik kaže izvor iz te kompanije.

On dodaje da sudski procesi protiv crnogorske vlade pred Međunarodnim sudom u Beču vuku za sobom ukupnu vrijednost odštetnih zahtjeva od oko 900 miliona evra. Glavni procesi vodiće se tokom ove godine, a konačna odluka očekuje se krajem 2016.

Tužba sljeduje i funkcionerima

Iz "CEAK Holdings“ navode i da bivši finansijski direktor KAP-a Dmitrij Potrubač namjerava da tuži sve crnogorske funkcionere koji su učestvovali u njegovom hapšenju u ljeto 2013. godine.

"Potrubač je, naime, bio uhapšen pod sumnjom da je učestvovao u krađi struje za potrebe kombinata u ukupnoj vrednosti od oko 10 miliona evra. Nedjelju dana je bio pod policijskom stražom, a nakon toga protiv njega nije bila pokrenuta nijedna optužnica. Njega su praktično kidnapovali i zadržali bez ikakvih osnova, a pustili tek nakon što se naša firma obratila Evropskom sudu za ljudska prava. Konačna odluka o zatvaranju tog slučaja u Crnoj Gori je donijeta početkom 2014. godine“, kažu iz "CEAK Holdings“.

"Nakon izvjesnog vremena, KAP-u je bilo uskraćeno pravo da od crnogorske elektroprivrede kupuje struju po povlašćenim cijenama, pa je kombinat počeo da posluje sa gubicima. Zbog visokih dugovanja prema povjeriocima od oko 350 miliona evra, crnogorska vlada je 2013. godine pokrenula stečajni postupak protiv KAP-a. Kombinat je potom prodat kompaniji ’Uniprom‘ iz Nikšića po cijeni od svega 28 miliona evra“, poručuje izvor iz "CEAK Holdings“.

KAP

 

KAP svojevremeno je bio jedan od najvećih crnogorskih industrijskih postrojenja. Fabrika je zapošljavala 5.000 radnika i bila najveći crnogorski izvoznik. Kontrolni paket akcija kompanije još 2005. godine kupila je kompanija "En plus“ u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske. Iz te kompanije kažu da je glavni problem nastao nakon gubitka prava da struju kupuju po beneficiranim cijenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana