Davutoglu optužuje Brisel za »prljavu kampanju«

Agencije
Davutoglu optužuje Brisel za »prljavu kampanju«

Ankara - Turski premijer Ahmet Davutoglu optužio je danas EU da je počela "prljavu kampanju" protiv Turske, kritikom hapšenja neistomišljenika predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

Davutoglu je, govoreći na kongresu vladajuće stranke u Ankari, kritikovao EU da je užurbano objavila saopštenje sa kritikama policijske operacije izvršene prošlog vikenda.

"EU je čak objavila saopštenje na prazni. Tim saopštenjem, počeli su prljavu kampanju prema našoj Vladi. Tom prljavom kampanjom, vode kampanju kleveta protiv naše Vlade i zemlje", istakao je Davutoglu.

Turska policija je tokom prošlog vikenda uhapsila dvadesetak osoba, uključujući urednika najtiražnijeg lista i druge predstavnike medija, prilikom potrage za pristalicama muslimanskog imama Fetulaha Gulama.

Sud u Istanbulu donio je 19. decembra odluku o oslobađanju Ekrema Dumanlija, glavnog i odgovornog urednika lista "Zaman", ali i da će direktor televizijske stanice "Samanjolu" Hiajet Karača ostati u pritvoru.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za politiku prema susjedima i pregovore o proširenju Johanes Han osudili su policijske pretrese, naglašavajući da su oni "protivni evropskim vrijednostima" i da "nisu u skladu sa slobodom medija, koja je suštinski princip demokratije".

Davutoglu je insistirao na tome da hapšenja ni na koji način nisu povezana sa slobodom medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana