Данска: Скандалозни сајт против источноевропских имиграната

Агенције
Данска: Скандалозни сајт против источноевропских имиграната

Политичар из редова Данске народне странке покренуо је сајт "Meld en Østeuropcher", који је изазвао бурну реакцију данске јавности, а који подстиче Данце да пријаве источноевропске имигранте било да су због њих остали без посла, или да су учинили неко кривично дјело.

Сајт је покренуо Петер Кофод Поулсен, а каква је реакција јавности свједочи и то да је одмах покренут пандан сајт који се зове "Пријавите расисте".

Поулсен, локални политичар који се недавно кандидовао за дански парламент, каже да расизам свакако није у основи покретања сајта "Пријави источноевропске имигранте", иако је његова партија позната као антиимигрантска.

Поулсен, који има свега 23 године, каже да је покретањем сајта желио да чује искуства људи којима су имигранти обили кућу или стан, који су можда остали без посла јер су имигранти пристали да раде за далеко нижу плату, или који су на било који начин "узнемирени" припадницима ове групе, како их Поулсен зове.

Иначе, на насловној страни овог веб сајта стоји да имигранти из источне Европе почине чак трећину кривичних дјела у Данској, која се углавном односе на обијање станова или кућа. Поулсен каже да су то званични подаци које је добио од полиције и да ту нема ништа спорно:

"Мислио сам да постоји потреба да обични Данци изнесу своје проблеме, да их предоче и другима који имају такође сличне проблеме. Овдје су заправо највећи проблем отворене границе, против чега се залаже Данска народна партија", рекао је Поулсен, алудирајући на слободу кретања која је у основи ЕУ.

О томе какав положај Данска народна партија има у овој земљи свједочи и податак да је сваки четврти Данац гласао за њих на претходним изборима. Штавише, то је највећа данска партија у Европском парламенту.

Иначе, Поулсен студира Учитељски факултет, а каже да је за свега неколико дана од покретања сајта примио чак 1.900 порука. Наравно, међу тим порукама налазе се и они који га осуђују јер се не слажу с његовим мишљењем, нити садржајем сајта:

"Још нисам стигао да провјерим све поруке које сам добио, али моја идеја је да то буду потпуно анонимне поруке, гдје људи желе да изнесу своје мишљење и став о имиграцији", рекао је Поулсен.

Дани Малковски, кандидат из партије Либералне алијансе, који је противкандидат Поулсену за парламент, покренуо је сајт "Пријави расисту" јер је за њега то расистички сајт. Ипак, Поулсен каже да он нема ништа против људи из источне Европе:

"Генерално, немам ништа против тих људи и не знам зашто је овај сајт наишао на осуду", рекао је.

Данска народна партија је основана 1995. године од бивших чланова Напредне партије. ДНП себе сврстава на политички спектар умјерене деснице, иако њени поступци то оповргавају. Жестоко су против ислама и комунизма. Занимљиво је рећи да управо ова партија стоји иза штампања стрипа у којем су вријеђали исламског пророка Мухамеда и ислам. Иначе, ова странка се залаже за иступање Данске из ЕУ, задржавање националне валуте круне, забрану евра, те за спречавање илегалне имиграције и асимилације истих у данско друштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана