Дан одлуке за Шкотску

Танјуг
Дан одлуке за Шкотску

Единбург - Присталице назависности Шкотске, али и заговорници њеног останка у саставу ВБ, одржали су синоћ завршне митинге уочи данашњег референдума о отцепљењу.

Присталице независности присуствовале су масовном скупу у центру Глазгова, гдје су их лидери кампање позвали да кажу "Да' просперитетној Шкотској", а у исто вријеме су се, недалеко одатле, поборници уније окупили како би још једном истакли да за независност не постоје ваљани аргументи.

У Глазгов је допутовала и група ватрогасаца из Каталоније у знак подршке гласачима који ће данас рећи "да" независности, а у колони ватрогасаца било је и "музејско возило" произведено почетком прошлог вијека, у бојама заставе сепаратиста овог шпанског региона.

"Дошли смо да помогнемо Шкотима и кажемо свијету да и ми Каталонци желимо да гласамо. Ми живимо у диктатури и желимо да гласамо као и Шкоти", рекао је Пел Пладеваја из Хероне на сјевероистоку Шпаније.

Говорећи на митингу присталица отцјепљења, лидер организације "Да независној Шкотској" Денис Канаван критиковао је "импровизовано" обећање о преношењу већих надлежности које су дали лидери три главне странке у Вестминстеру и поручио: "Народ Шкотске се не да насамарити".

"Постоји само једна гаранција да ће шкотски парламент добити већа овлашћења, а то је - гласање за независност", рекао је он окупљеним присталицама.

Око 2.000 заговорника отцјепљења касније се окупило на градском тргу Џорџ, гдје су уз пјесму и музику поздрављали говорнике на поподневном сунцу.

Са њима се сукобила мала група поборника останка у саставу Уједињеног Краљевства, који су им се супротставили пјевајући своје пјесме, а потом су им окренули леђа на истом тргу.

У међувремену, организација Алистера Дарлинга "Боље заједно" позвала је све оне који имају било какве сумње у вези са независношћу, да сутра на гласачком листићу заокруже "не".

Обраћајући се окупљенима заједно са бившим премијером Гордоном Брауном на митингу под слоганом "Воли Шкотску, гласај не", он је рекао: "Ако морате да донесете тако важну одлуку, морате да будете сигурни. Оно што је јасно на крају ове дуге кампање, то је да са националистичке стране нема ни трунке извјесности".

У Шкотској ће данас 4,3 милиона људи заокружити "да" или "не" на листићу на којем ће бити постављено питање: "Да ли Шкотска треба да буде независна држава?"

Посљедње анкете показале су да су они "за" и они који кажу "не" отцепљењу врло близу једни другима, са минималним вођством оних који су за останак у унији, којих има 51 одсто у односу на 49 одсто поборника независности, с тим да је подршка отцепљењу јуче порасла за један проценат, а подршка останку - опала за исто толико.

Истовремено, процјењује се да је, од више од четири милиона регистрованих гласача, неодлучно њих око 500.000.

Истраживања: Готово пола-пола

Подршка независности Шкотске на предстојећем рефрендуму порасла у среду за још један проценат и сада износи 49 одсто, показало је испитивање јавног мењења које је урадила агенција Ипсос МОРИ, уочи данашњег изјашњавања грађана.

Према истраживању Ипсос МОРИ-ја, подршка грађана за останак Шкотске у Великој Биртанији пала је за једна проценат и сада износи 51 одсто, навела је ТВ мрежа СТВ, пренио је Ројтерс.

Испитивање јавног мњења које је јуче урађено за лист "Дејли телеграф", показало је де је подршка независности Шкотске на предстоцјећем рефрендуму порасла за један проценат и јуче је износила 48 одсто.

У анкети коју је урадила агенција "Опинијум", за останак Шкотске у оквиру Уједињеног Краљевства изјаснило се 52 одсто испитаника, што је мање за један одсто него што је то било у претходној анкети, објавио је "Телеграф".

Референдум у Шкотској биће одржан данас када ће бити одлучено да ли ће она изаћи из Уједињеног Краљевства.

Крајња неизвесност исхода

Референдум о независности Шкотске и судбина Велике Британије је крајње неизвесна, јер анкете указују на тијесну трку заговорника и противника Уније, а од исхода гласања и његових посљедица страхује Лондон, али и цио европски континтент.

Најновији резултати анкета показују да су они "за" и они који кажу "не" отцјепљењу врло близу једни другима, са минималним вођством оних који су за останак у унији, којих има 52 одсто у односу на 48 одсто поборника независности, с тим да је подршка отцјепљењу јуче порасла за један проценат, а подршка останку - опала за исто толико.

Истовремено, процјењује се да је, од више од четири милиона регистрованих гласача, неодлучно њих око 500.000.


Британски лист "Индипендент" наводи да ће шкотска полиција бити у стању повећане приправности у петак без обзира на резултат референдума, припремајући се за евентуалне протесте који би могли да избију по проглашењу резултата у петак ујутро.

У Шкотској ће данас 4,3 милиона људи заокружити "да" или "не" на листићу на којем ће бити постављено питање: "Да ли Шкотска треба да буде независна држава?".

Атмосфера уочи референдума у Шкотској је узаврела и у самој Британији, а у средишту јавне дебате нашло се и питање праведности договора Единбурга и Лондона по којем Шкотима у дијаспори није дозвољено да гласају, чиме је за то право ускраћено милион Шкота.

Камерон: Нема враћања на старо

Британски премијер Дејвид Камерон је у свом посљедњем обраћању Шкотима пред референдум упозорио да, уколико се одлуче за независност - то неће бити судско раздвајање већ болан развод.

"Нема враћања на старо, нема репризе. То је одлука једном за свагда", рекао је он, уз упозорење да би отцјепљење угрозило пензије и валуту коју Шкоти користе, разбило британске оружане снаге и поставило границе између Енглеске и Шкотске која се можда неће лако прелазити.

У међувремену, британска краљица Елизабета II је изразила наду да ће Шкотска "пажљиво размотрити" одлуку да ли да на предстојећем референдуму постане независна држава.

Евентуална независност Шкотске осим бројних политичких, поставила би и значајна економска питања, јер су Британци раније упозорили Шкоте да у случају отцјепљења не би могли да задрже британску фунту као националну валуту.

Међународни монетарни фонд је закључио да одлука Шкотске да изађе из састава Велике Британије може изазвати краткорочне негативне реакције на тржиштима због неизвјесности око будуће економске политике Шкотске.

Поред национал-романтичарских мотива за отцјепљење од Британије, постоје и други. Експлоатација нафте у Сјеверном мору, која је Норвешку учинила земљом благостања, могла би имати сличне посљедице и у случају Шкотске.

Са друге стране, званичници ЕУ и НАТО упорно ћуте о шкотском референдуму, али Бриселом провијава страх од посљедица успјеха сепаратиста.

Како се ближи дан референдума, остатак Британије се све више суочава са питањем какве ће посљедице имати евентуална побједа националиста, пошто би већинско "да" за отцјепљење можда ојачало позиве да Камерон поднесе оставку.

Побједа националиста ће уједно бити и "стартни пуцањ" за почетак тешких и комплексних разговора британске и шкотске владе о раздвајању двије међусобно повезане економије и политичких система који су дијелили три вијека дугу заједницу, анализира агенција АФП.

Одвајањем Шкотске, Британија би остала без трећине своје територије, а становништво би постало мање за око осам одсто.

Независна Шкотска била би прва независна земља у Европи од "крвавог распада Југославије и најмлађа земља у свијету послије отцепљења Јужног Судана од Судана 2011. године".

Шкотска национална партија (СНП) је већ одредила датум за проглашење независности - 24. март 2016, на 309. годишњицу усвајања Акта уније Енглеске и Шкотске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана