Da li se SAD uključuju u građanski rat u Siriji?

Tanjug
Da li se SAD uključuju u građanski rat u Siriji?

Bijela kuća odobrila je vazdušne udare na sve snage koje napadnu borce koje Pentagon obučava za borbu protiv džihadista, makar to bile i snage Bašara al Asada.

 

Time se prvi put otvara mogućnost direktnog sukoba američke i sirijske vojske.

Kako prenosi "Vol strit džurnal", neimenovani američki zvaničnici navode da je ova odluka rezultat višemjesečne debate o ulozi američke vojske u podržavanju svojih nekoliko saveznika na bojištu u Siriji.

Naime, koalicione snage predvođene SAD izvode vazdušne udare na položaje džihadista Islamske države pod čijom kontrolom se nalaze veliki dijelovi Sirije, a od maja američka vojska obučava i lokalne borce za borbu protiv islamista.

Pentagon je imao problema da regrutuje borce za nov program obuke, između ostalog i zato što je od njih tražio da se bore protiv džihadista, a ne Asadovog režima kojeg oni smatraju svojim glavnim neprijateljem, navodi "Vol strit džurnal".

Iako nova odluka omogućava udare Pentagona radi odbrane američkih saveznika od svih mogućih napada, pa i snaga sirijskog režima, američki zvaničnici smatraju da su male šanse da bi moglo doći do direktne konfrontacije sa sirijskom vojskom, barem u skorije vrijeme.

Snage koje od maja trenira Pentagon, bore se protiv Islamske države, a ne sirijskog režima i neće biti poslate u oblasti koje su pod kontrolom sirijske vlade, a američki zvaničnici vjeruju da se Asadov režim neće usuditi da ih izaziva, navodi američki list.

Ipak, kako se navodi, postoji i zabrinutost da bi zaštita tih snaga mogla nehotice da dovede do prvog otvorenog sukoba sa snagama Asadovog režima.

U građanskom ratu u Siriji bore se različite pobunjeničke grupe ne samo protiv vlade, već i jedni protiv drugih. Islamisti Nusra fronta žele da svrgnu Asada, ali napadaju druge pobunjenike koji imaju podršku Zapada.

SAD striktno odbijaju savez sa sirijskom vladom u borbi protiv Islamske države. Doduše, američka vojska dosad je izbjegavala direktnu konfrontaciju sa sirijskim trupama. I obrnuto, Asadove jedinice nisu pucale na američke borbene avione koji su bombardovali položaje ID.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana