Да ли се САД укључују у грађански рат у Сирији?

Танјуг
Да ли се САД укључују у грађански рат у Сирији?

Бијела кућа одобрила је ваздушне ударе на све снаге које нападну борце које Пентагон обучава за борбу против џихадиста, макар то биле и снаге Башара ал Асада.

 

Тиме се први пут отвара могућност директног сукоба америчке и сиријске војске.

Како преноси "Вол стрит џурнал", неименовани амерички званичници наводе да је ова одлука резултат вишемјесечне дебате о улози америчке војске у подржавању својих неколико савезника на бојишту у Сирији.

Наиме, коалиционе снаге предвођене САД изводе ваздушне ударе на положаје џихадиста Исламске државе под чијом контролом се налазе велики дијелови Сирије, а од маја америчка војска обучава и локалне борце за борбу против исламиста.

Пентагон је имао проблема да регрутује борце за нов програм обуке, између осталог и зато што је од њих тражио да се боре против џихадиста, а не Асадовог режима којег они сматрају својим главним непријатељем, наводи "Вол стрит џурнал".

Иако нова одлука омогућава ударе Пентагона ради одбране америчких савезника од свих могућих напада, па и снага сиријског режима, амерички званичници сматрају да су мале шансе да би могло доћи до директне конфронтације са сиријском војском, барем у скорије вријеме.

Снаге које од маја тренира Пентагон, боре се против Исламске државе, а не сиријског режима и неће бити послате у области које су под контролом сиријске владе, а амерички званичници вјерују да се Асадов режим неће усудити да их изазива, наводи амерички лист.

Ипак, како се наводи, постоји и забринутост да би заштита тих снага могла нехотице да доведе до првог отвореног сукоба са снагама Асадовог режима.

У грађанском рату у Сирији боре се различите побуњеничке групе не само против владе, већ и једни против других. Исламисти Нусра фронта желе да свргну Асада, али нападају друге побуњенике који имају подршку Запада.

САД стриктно одбијају савез са сиријском владом у борби против Исламске државе. Додуше, америчка војска досад је избјегавала директну конфронтацију са сиријским трупама. И обрнуто, Асадове јединице нису пуцале на америчке борбене авионе који су бомбардовали положаје ИД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана