Cvjeta crno tržište nuklearnog materijala

Agencije
Cvjeta crno tržište nuklearnog materijala

Merilend - Program praćenja incidenata i ilegalne trgovine nuklearnim materijalima Međunarodne agencije za atomsku energiju pod znakom je pitanja zbog slučaja “Litvinjenko”.

To je izjavio pomoćnik državnog sekretara SAD Kristofer Ford, koji se u Stejt departmentu bavi pitanjima međunarodne bezbjednosti i neširenja nuklearnog oružja, prenijele su agencije.

Prema Fordovim riječima, programu Međunarodne agencije za atomsku energiju prijeti Rusija, jer su se u njenoj bazi podataka nalazile informacije da je Kremlj koristio radioaktivni polonijum za trovanje Aleksandra Litvinjenka 2006. godine.

On nije objasnio kako tačno Rusija prijeti tom programu.

Ford je dodao i da se na teritoriji bivšeg SSSR-a švercuju radioaktivne materije, uključujući nekoliko slučajeva u Gruziji i Moldaviji.

- U svakom slučaju bilo je nekoliko slučajeva sa čečenskim grupama u Rusiji, kada su teroristi pokušavali da iskoriste “prljave bombe” sa radiolokacionim materijalima, doduše bezuspješno. Decenije slabih mjera bezbjednosti u Rusiji i drugim zemljama bivšeg SSSR-a nakon hladnog rata predstavljaju problem kojima su programi pomoći SAD jedno vrijeme pomagali da se isprave. Mi ne možemo biti sigurni koliko se radiolokacionih i nuklearnih materijala već nalazi na crnom tržištu - rekao je pomoćnik državnog sekretara na konferenciji o borbi protiv švercovanja nuklearnog materijala u Merilendu.

Britanski sud je okrivio bivše obavještajce KGB-a Andreja Lugavoja i Dmitrija Kovtuna da su 1. novembra 2006. godine otrovali Aleksandra Litvinjenka.

Obojica okrivljenih su od samog početka govorili da nemaju nikakve veze sa ubistvom ruskog obavještajca, a Rusija sa svoje strane odbila je da ih isporuči Velikoj Britaniji uprkos zahtjevima za ekstradiciju koje je London slao Moskvi.

I sam otac ubijenog obavještajca Valter Litvinjenko svojevremeno je rekao da Rusija nije kriva za smrt njegovog sina.

On je još 2012. godine izjavio da je zažalio što je ruske tajne službe jedno vrijeme smatrao odgovornim za smrt svoga sina i zatražio oproštaj od Rusije. (Agencije)

Obustaviti razvoj novih raketa

Američki izaslanik u NATO-u Kej Bejli Hačinson rekla je juče da Rusija mora da obustavi razvoj novih raketa koje bi mogle da nose nuklearne bojeve glave.

- Vrijeme je da Rusija sjedne za sto i stavi tačku na kršenja potpisanih ugovora. Ukoliko sistem postane sposoban za funkcionisanje, onda će SAD razmotriti sposobnost uklanjanja rakete koja bi mogla da pogodi našu ili neku od partnerskih zemalja u Evropi - kazala je Hačinsonova.

NATO strahuje da sistem “9M729” krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987, navodi američka agencija. Taj pakt, iz vremena hladnog rata, zabranjuje čitavu klasu oružja, sve krstareće rakete bazirane na kopnu s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana