Čurkin: Proširenje Savjeta bezbjednosti UN ne znači veću efikasnost

Srna
Čurkin: Proširenje Savjeta bezbjednosti UN ne znači veću efikasnost

Njujork - Odluka o proširenju Savjeta bezbjednosti UN, ukoliko se ikada donese, neće to tijelo učiniti efikasnijim, rekao je ruski izaslanik u UN Vitalij Čurkin.

On je u intervjuu za agenciju TASS rekao da je to najakutnije pitanje danas koje se tiče reformi UN, podsjećajući da je posljednji put Savjet bezbjednosti proširen 1960-tih.

"Prvobitno je bilo 11 zemalja, uključujući pet stalnih članica. Nakon toga, broj stalnih članica nije se mijenjao, ali je ukupan broj povećan na 15. Sada neko kaže da bi Savjet bezbjednosti trebalo da ima više članica da bi bio efikasniji i reprezentativniji", rekao je Čurkin.

On je dodao da je tačno da će Savjet bezbjednosti biti reprezentativniji, odnosno zastupljeniji, ako se članstvo proširi, ali sigurno neće biti efikasniji.

"Aktuelnih 15 članica ponekad teško postigne sporazum, a ako bude 25 ili 27 članica, onda će biti teško čak organizovati i diskusiju o nekoj temi", rekao je Čurkin, dodajući da je situacija sazrela za reformu Savjeta bezbjednosti.

On je rekao da je to veoma složeno pitanje imajući na umu da postoje zemlje koje žele da postanu stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, pored sadašnjih pet, i da postoje zemlje koje se kategorično protive tome.

"Takođe, postoje zemlje koje traže stalno članstvo, ali kažu da im ne treba pravo veta. Na primjer, Njemačka tvrdi da joj to pravo ne treba. Nasuprot tome afričke zemlje, koje žele da imaju bar dvije stalne članice, takođe žele pravo veta", kaže Čurkin.

Čurkin je rekao da je to jedno od najsloženijih pitanja u vezi sa UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana