Čurkin: Misija UN u Ukrajini? Malo vjerovatno

Tanjug
Čurkin: Misija UN u Ukrajini? Malo vjerovatno

Njujork - Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin izjavio je da je slanje mirovnih snaga UN na istok Ukrajine, što je bio zahtjev proruskih snaga, "malo vjerovatno".

"Mislim da je to malo vjerovatno", rekao je Čurkin odgovarajući na pitanje o zahtjevu predstavnika samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR).

Jedan visoki evropski diplomata je potvrdio da nema entuzijazma za pokretanje mirovne operacije na istoku Ukrajine, prenio je AFP.

Čurkin je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekao da je ometanje rada posmatrača Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) od strane ukrajinske vojske apsolutno neprihvatljivo, prenio je TASS.

Blokada Donbasa, oblasti Donjecka i Luganska, na istoku Ukrajine, koju je najavio Kijev, povlači sa sobom humanitarnu katastrofu ogromnih razmjera, istakao je Čurkin.

Rukovodstvo DNR saopštilo je u utorak da traži "intervenciju mirovnih snaga koje bi uključile ruske predstavnike radi kontrole implementacije postojećih sporazuma i pomoći na rješavanju humanitarne i socijalne situacije".

Ukrajinska vlada reagovala je sa skepticizmom i nagovjestila da je to uvod da se na teritoriju Ukrajine pozove ruska vojska, za koju Kijev tvrdi da već tajno učestvuje u ratu.

Prema podacima UN, više od 4.300 ljudi je izgubilo život u sukobima na istoku Ukrajine od početka aprila, a oko 1.000 od proglašenja prekida vatre u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana