Чуркин: Мисија УН у Украјини? Мало вјероватно

Танјуг
Чуркин: Мисија УН у Украјини? Мало вјероватно

Њујорк - Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин изјавио је да је слање мировних снага УН на исток Украјине, што је био захтјев проруских снага, "мало вјероватно".

"Мислим да је то мало вјероватно", рекао је Чуркин одговарајући на питање о захтјеву представника самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР).

Један високи европски дипломата је потврдио да нема ентузијазма за покретање мировне операције на истоку Украјине, пренио је АФП.

Чуркин је на састанку Савјета безбједности УН рекао да је ометање рада посматрача Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) од стране украјинске војске апсолутно неприхватљиво, пренио је ТАСС.

Блокада Донбаса, области Доњецка и Луганска, на истоку Украјине, коју је најавио Кијев, повлачи са собом хуманитарну катастрофу огромних размјера, истакао је Чуркин.

Руководство ДНР саопштило је у уторак да тражи "интервенцију мировних снага које би укључиле руске представнике ради контроле имплементације постојећих споразума и помоћи на рјешавању хуманитарне и социјалне ситуације".

Украјинска влада реаговала је са скептицизмом и наговјестила да је то увод да се на територију Украјине позове руска војска, за коју Кијев тврди да већ тајно учествује у рату.

Према подацима УН, више од 4.300 људи је изгубило живот у сукобима на истоку Украјине од почетка априла, а око 1.000 од проглашења прекида ватре у септембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана