Čudna igra sudbine za (ne)suđene putnike aviona

Tanjug
Čudna igra sudbine za (ne)suđene putnike aviona

Dva kobna leta avionima "Malezija erlajnsa" u roku od samo četiri mjeseca zavili su u crno mnoge porodice, neke čak oba puta, ali su pojedine "srećnike u nesreći" ostavili u nevjerici pošto su, pukim slučajem, za dlaku izbjegli smrt.

Jedan od takvih je Holanđanin Marten de Jonge (29), koji je i u jednom i u drugom slučaju u posljednjem trenutku otkazao avionsku kartu - i 8. marta za let MH370 avionom koji je bez traga nestao iznad Indijskog okeana, i 17. jula za let MH17 koji je oboren raketom iznad Ukrajine, prenosi francuski list "Figaro".

Prvi put, 8. marta, on je stigao na aerodrom znatno prije poletanja aviona tako da je odlučio da se ukrca na raniji let, a drugi put - prošlog četvrtka - u posljednjem momentu je, baš kada se prijavljivao za let MH17, utvdio da za Maleziju postoji i jeftiniji let.

"Izabrao sam avion koji je kretao u nedjelju zato što je taj let za 300 evra bio jeftiniji. Ostalo je bilo još samo jedno upražnjeno mjesto i ja sam ga odmah rezervisao", objašnjava Jonge.

S druge strane, jedna australijska porodica je dvostruko pogođena uzastopnim katastrofama "Malezija erlajnsa": nakon što je prije četiri mjeseca izgubila dva svoja člana koji su letjeli malezijskim avionom i misteriozno nestali, prošlog četvrtka je ostala bez još dva člana.

Mari i Albert Risk su se vraćali u Melburn iz Amsterdama poslije jednomesečnog odmora u Evropi kada su u četvrtak poginuli pošto im se avion srušio na istoku Ukrajine, prenijela je australijska štampa. Marin otac je oženjen ženom čija je porodica iz Kvinslenda izgubila dva člana, Rodnija i Meri Barous, na letu MH370 iz Kuala Lumpura do Pekinga.

"Niko to nije mogao da predvidi", kaže Rodnijev brat Greg govoreći o avionu koji se srušio u Ukrajini, a što se tiče prvog aviona ističe da "i dalje čeka odgovore".

Jedna malezijska porodica je, igrom slučaja, izbjegla zlu sudbinu prije četiri mjeseca, ali je zato prošle nedjelje u nesreći aviona koji se srušio u Ukrajini izgubila jednog svog člana. List "Malezija insajder" piše o tom surovom prstu sudbine: jedna stjuardesa koja je radila u malezijskoj nacionalnoj aviokompaniji u posljednjem trenutku je pitala koleginicu da je zamjeni na letu 8. marta.

Međutim, prošlog četvrtka se njen 41. godišnji suprug Sandžid Sing, koji je takođe stjuard u istoj kompaniji, mijenjao sa kolegom da bi mogao da putuje na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur.

On je jedan od 15 članova posade koji su poginuli u nesreći malezijskog "boinga" 777 u Ukrajini, zajedno sa još 283 putnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana