Čovječanstvo na 2 do 12, krivci su...

Čovječanstvo na 2 do 12, krivci su... 28.01.2018 14:14 | Agencija

Sat koji odbrojava do sudnjeg dana, potencijalnisimbol zabrinutosti naučnika oko mogućeg uništenja čovječanstva, u četvrtak je pomjeren unapred za 30 sekundi.

Časopis koji se bave pitanjima nuklearnog oružja, oružja za masovno uništenje, klimatskih promjena, novih tehnologija i bioloških pretnju i koji upravlja satom, objavio je vijest tokom konferencije za medije u Vašingtonu i konstatovao da je svijet posljednji put bio ovoliko blizu totalnom uništenju 1953. godine kada je bjesnio Hladni rat.


"Svjetske vođe u 2017. godini nisu na produktivan način odgovorili na prijetnje nuklearnim ratovima i klimatskim promjenama što je svijet učinilo opasnijim mjestom nego što je to bio slučaj prije godinu dana", navedeno je u "Biltenu naučnika koji se bave atomskom energijom".

Kao glavne razloge za pomjeranje sata uredništvo "Biltena" navelo je nuklearni program Sjeverne Koreje, neslogu Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, tenzije u Južnokineskom moru, gomilanje nuklearnih arsenala Pakistana i Indije i nesigurnost ishoda pregovora sa Iranom oko nuklearnog oružja, prenosi "Njujork tajms".

Naučnici su takođe upozorili da emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte još nisu smanjene na zadovoljavajući novo, a tehnologija nastavlja da narušava red u demokratskim državama. Utvrdili su i da se 2017. godine SAD udaljio od pozicije vođe u svijetu, da su manje predani traženju zajedničkih rješenja i da potkopava napore da se riješe svjetski problemi.

Iz časopisa su kao destabilizirajuće faktore naveli retoriku američkog predsjednika Donalda Trampa prema Kimu Džonu Unu, Trampovo odbijanje dogovora s Iranom, popunjavanje Agencije za zaštitu okoline ljudima koji negiraju klimatske promene i namjeru Trampove administracije da poveća i prenameni američki nuklearni arsenal.

"Niti saveznici niti neprijatelji ne mogu pouzdano predvidjeti ponašanje SAD-a. Osim toga, ne mogu utvrditi kada su američke tvrdnje stvarne, a kada su samo stvar retorike", rekli su naučnici.

"Međunarodna diplomatija redukovana je na vređanje, dajući joj određeni osjećaj nadrealnosti. To naravno dodatno smanjuje sigurnost u svijetu", navedeno je.

Sat je zadnji put na dva minuta do ponoći bio 1953. godine. Tada su Amerikanci i Sovjeti prvi put testirali mogućnosti termonuklearnog oružja. Iste te godine privremeno je stao Korejski rat, a predsjednik SAD Dvajt Ajzenhauer predstavio je program "Atomi za mir". Taj program je naime trebalo da uvjeri Amerikance da bi se nuklearna energija mogla koristiti u naučnom istraživanju, medicini i poljoprivredi.

Sat je prvi put predstavljen 1947. godine, a kazaljka se u posljednjih osam godina četiri puta pomjerala bliže ponoći. 2010. godine bila je na pet minuta od ponoći, 2015. godine bila je na tri minuta, a prošle je godine bila na dva i po minuta od ponoći. Naučnici su prilikom pomjeranja sata 2007. godine istakli da brzina tehnoloških promjena sve više počinje da utiče na stabilnost svjetskog poretka.

Iz časopisa su kao najveće tehnološke pretnje izdvojili mogućnost hakovanja sistema koji kontrolišu finansijsku i energetsku infrastrukturu, razvoj autonomnog oružja koje bi moglo bez ljudskog nadzora i upravljanja napadati ciljeve i mogućnost zloupotrebe sintetičke biologije.

Kritičari sata tvrde da sama njegova egzistencija proizvodi političku paralizu dok drugi dovode u pitanje stručnost naučnika koji su zaduženi za njegovo vođenje.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica