Ципрас пристао на све услове ЕУ!

Срна
Ципрас пристао на све услове ЕУ!

АТИНА - Грчки премијер Алексис Ципрас послао је синоћ писмо у којем наводи да ће прихватити услове које су поставили кредитори прошлог викенда, уз неке мање измјене, пренио је данас "Фајненшел тајмс".

У писму на двије странице, које је упућено Европској комисији, Међународном монетарном фонду и Европској централној банци, објашњава се јучерашњи захтјев Грчке да добије продужење програма исплате финансијске помоћи, као и захтјев да добије нови, двогодишњи зајам.

Иако окончање програма у поноћ значи да могућност његовог продужетка више није у понуди, Ципрасово писмо могло би да послужи као осова за нови пакет помоћи у наредним данима, пише лист.

Ципрас у писму наводи да ће прихватити све реформе система пореза на додату вриједност, са једном измјеном: да се задржи специјални попуст од 30 одсто за Грчка острва, од којих су многа удаљена од копна и у регионима који се тешко снабдијевају.

У погледу реформи пензијског система, Ципрас је затражио да помјерање границе за одлазак у пензију на 67 година до 2022. године почне у октобру, а не одмах.

Он је, такође, затражио специјали "грант солидарности" за сиромашније пензионере, за који наводи да би требало да буде укинут до децембра 2019. године споријим темпом него што то захтијевају кредитори.

"Хеленска Република спремна је да прихвати споразум са сљедећим амандманима, додацима и разјашњењима, у оквиру продужавања истичућег програма исплате помоћи и новог /трећег/ споразума о зајму, за који је захтјев поднесен данас", написао је Ципрас.

Он је додао да су амандмани које предлаже Грчка "конкретни" и да "потпуно поштују чврстоћу и кредибилност уређења свеобухватног програма".

Министри финансија земаља еврозоне размотриће Ципрасов нови приједлог у телефонској конференцији у 17:30 часова по средњоевропском времену.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана