Ципрас: Не враћамо санкције Русији

Танјуг
Ципрас: Не враћамо санкције Русији

Атина - Грчка неће вратити западне санкције Русији, јер је то "пут који не води нигдје", изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас.

Он је у интервјуу за агенцију ТАС, уочи посјете Москви, казао да постоји шанса да се трговина између двије земље доведе на виши ниво.

"Можемо имати значајну сарадњу, која ће омогуцити извоз грчких пољоприведних производа у Руску Федрацију", нагласио је Ципрас.

"Ви знате да су нашим односима претходних година ударац задале бивше власти у мојој земљи, које нису учиниле оно што су могле, како би избјегле ову бесмислену политику санкција, усред украјинске кризе", навео је грчки премијер.

Резултат тога је забрана и на извоз пољопривредних производа из Грчке у Русију, што је озбиљно погодило нашу економију, казао је Ципрас.

Премијер је подсјетио да је од предсједника Европског савјета Доналда Туска добио поруку, чим је ступио на функцију, у којој је положај Грчке у погледу санкција узео "здраво за готово."

Позвао сам њега и министарку иностраних послова ЕУ Федерику Могерини и рекао им да не мисле да је грчки став нешто што је заувијек дато, ситуација се промјенила и сада постоји друга влада у Грчкој и сад треба да нас питају прије него што доносе одлуке, казао је Ципрас.

Ципрас је истакао да се он не слаже са санкцијама, изразивши увјерење да тај пут нигде не води.

Он подржава став да постоји потреба за дијалогом и дипломатијом и да рјешње за већину проблема треба тражити за преговарачким столом, додајући да је економски рат "слијепа улица политике".

"Вјерујем да је споразум из Минска знацајно дотигнуће и да треба учинити сваки напор да се зауставе тензије у Украјини", казао је грчки премијер.

Он је подсјетио да је за вријеме првог учешћа на ЕУ самиту у Бриселу 19. и 20. марта поставио питање "Како замишљате нову безбједносну архитектуру у Европи. Да ли је видите са Русијом на супротној страни или са Руисјом у процесу дијалога и међусобног разумијевања".

Ципрас каже да на то није добио никакав одговор од већине.

"Како ја схватам, одговор је јасан - нова европска безбједносна архитектура такође укучује Русију", закључио је грчки премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана