Čija je podmornica kod Stokholma?

Agencije
Čija je podmornica kod Stokholma?

Stokholm - Misteriozna strana podmornica kod Stokholma, koju švedska vojska traži, mozda pripada Holandiji, izjavio je danas izvor iz ruskog ministarstva odbrane.

"Da bi se smirile tenzije u vodama Baltičkog mora i uštedio novac švedskih poreskih obveznika, mi preporučujemo Švedskoj da traži objašnjenje od Holandije", rekao je izvor u Moskvi za ruske novinske agencije.

Ovaj izvor je kazao da je holandska podmornica Bruinis prošle nedjelje sprovodila zadatke u blizini Stokholma, prenosi AFP.

Podmornica je u petak bila u glavnom gradu Estonije Talinu i trebalo je da se vrati u ponedjeljak, dodao je izvor.

Holandska vojska je, međutim, demantovala da je misteriozna podmornica koju traži Švedska u Baltičkom moru njena.

"Holandska podmornica nije uključena u to i nemamo nikakve veze sa operacijom potrage koju vodi švedska vojska", izjavio je portparol holandskog Ministarstva odbrane Marnes Viser.

Prema njegovim rječima, Holandija je učestvovala u vojnoj vježbi zajedno sa Švedskom ali je ta vježba završena prošlog utorka.

Viser je precizirao da je poslije vježbe, holandska podmornica "Bruinvis" bila u Talinu gdje se zadržala tokom proteklog vikenda. Švedske vlasti već nekoliko dana ispituju "strane podvodne aktivnosti" u Stokholmskom arhipelagu, što je podstaklo spekulacije da je riječ o ruskoj podmornici i situaciji kao u doba Hladnog rata.

Međutim, rusko ministarstvo odbrane demantovalo je izvještaje da je jedna od ruskih podmornica bila u vodama Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana