Четнику из САД прети смртна казна

Танјуг
Четнику из САД прети смртна казна

Блуминг Гроув - Тужиоци ће тражити смртну казну за осумњиченог Ерика Фрејна за убиство полицајца у Пенсилванији, након што је 7 недјеља дуга потера за њим завршена хапшењем.

Неколико стотина полицајаца је трагало за Ериком Метјуом Фрејном (31), познатом као "амерички четник", од 12. септембра када је из засједе отворио снајперску ватру испред касарни државне полиције у Блуминг Гроуву. У том нападу је убијен десетар Брајон Диксон (38), а рањен је полицајац Алекс Даглас.

Фрејново хапшење око 56 километара јужно од мјеста на коме је извео напад из засједе могло би коначно расвјетлити мистерије којима је обавијен срамни напад на припаднике полиције и објаснити како је осумњичени успјевао да 48 дана буде корак испред власти, наводи Ројтерс.

"Ерик Фрејн је имао мисију да нападне полицију. Плашили смо се да ће ако изађе из засједе убити већи број полицајаца, а можда и цивила", изјавио је комесар пенсилванијске полиције Френк Нунан.

Он је рекао да у овој фази истраге нема индиција да је у напад умјешан још неко осим Фрејна.

Тужиоци ће тражити смртну казну за Фрејна који ће, између осталог, бити оптужен за убиство с предумишљајем и убиство полицајца, изјавио је тужилац дистрикта Пајк Рејмонд Тонкин.

У потрази је учествовало неколико стотина полицајаца са хеликоптерима, оклопним возилима и софистицираном технологијом за праћење.

Осумњичени је на крају ухапшен јуче у 18 сати по локалном времену испред напуштеног хангара за авионе у пенсилванијском одмаралишту Танерсвил.

Тужилац је рекао да ће се Фрејн вјероватно појавити пред судом у петак.

Полиција је саопштила да осумњичени, стручни снајпериста, већ дуго гаји мржњу према полицији.

На мети снајперисте није био ниједан појединачни полицајац, навела је полиција.

Власти су на почетку потраге тврдиле да се Фрејн, који живи са родитељима у Канаденсису, 20 километара јужно од полицијске базе коју је нападо, крије у близини, негдје у густим шумама те области.

Велики број полицајаца и агресивне тактике примјењиване за вријеме потраге узнемирили су многе становнике тог иначе мирног подручја сјевероисточне Пенсилваније, иако је снајперски напад шокирао људе који ту живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана