Четири пожара у православним црквама широм свијета за Васкрс

Танјуг
Четири пожара у православним црквама широм свијета за Васкрс

Њујорк/Сиднеј/Москва - У најмање четири православне цркве широм свијета избили су пожари током ускршњих празника.

Тако је, српска црква Светог Саве на Менхетну уништена у пожару који је избио само неколико сати пошто су вјерници у њој завршили ускршњу литургију.

Пожар је брзо захватио цркву, изграђену 1855. године. Црква је 1968. године проглашена знаменитошћу града Њујорка, а 1982. уписана у амерички Национални регистар историјских мјеста.

"Њујорк тајмс" је пренио да су ватрогаци прву дојаву о пожару у цркви, која се која се налази на 25. улици, између Пете и Шесте Авеније, нешто прије 19 сати. У гашењу ватре, који се брзо раширила, учествовало је чак 168 ватрогасаца и пожар је послије три сата гашења стављен под контролу.

Портпарол ватрогасне службе Френк Грибон наводи да се чини да узроци пожара нису сумњиви, да ће се истражити узроци, али да би велика штета коју је претрпјела црква могла да закомпликује те напоре.

"Штета је тако велика да не може да се нађе тачка гдје је пожар избио. Кров је био дрвен и више га нема", рекао је Грибон.

На дан Ускрса јак пожар потпуно је уништио македонску цркву у Сиднеју, и том приликом повређена су два вјерника и неколико ватрогасаца.

Свједоци кажу да је пламен почео да тиња из торња храма, који припада канонски непризнатој Македонској православној цркви, прије почетка ускршње литургије, у недјељу око 10 сати ујутру.

Око 60 ватрогасаца из 15 станица позвано је да угаси пожар, који је трајао неколико сати. Око 60 штићеника сусједног старачког дома евакуисано је током пожара, јавили су аустралијски медији.

У Аустралији је пожар избио у још једној православној цркви - у грчкој цркви у Мелбурну - који је, срећом, брзо угашен.

Током гашења ватре евакуисано је 200 људи из околних зграда. У пожару није било повређених.

Пожар је избио само дан након ускршње литургије, а полицајци су позвани на лице мјеста након што су пролазници уочили дим са крова цркве.

Црква у источном Мелбурну је најстарија грчка православна црква у аустралијској држави Викторији, сазидана 1901. године.

Пожар је избио и у комплексу манастира Валам, на острву у језару ладога, на сјеверу Русије.

Дим и ватра су примјећени у недјељу ујутру, док је православна заједница прослављала Ускрс, и захватио је око 800 квадратних метара зграда из 19. вијека, поред самог манастира.

Нема информација о повређенима, а руски медији преносе да су сви присутни евакуисани на вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана