Češka: Obilježavanje sedam decenija od pobjede nad nacizmom

Srna
Češka: Obilježavanje sedam decenija od pobjede nad nacizmom

Sarajevo - Predsjednik Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantor, predsjednici češkog Predstavničkog doma i Senata, Jan Hamaček i Milan Steh, te premijer Bohuslav Sobotka otvorili su danas u Pragu manifestaciju povodom obilježavanja 70 godina od pobjede nad nacizmom i oslobođenja logora smrti u Evropi.

Na ovom skupu čestvuje oko 500 zvanica iz više od 30 zemalja.

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da se tokom prvog dana skupa održava Četvrti međunarodni forum pod nazivom "Neka živi moj narod" gdje učesnici kroz tri panela razgovaraju o ulozi medija i javnosti podataka, u smislu širenja ekstremističke ideologije i opasnosti koje proizilaze iz podsticanja govora mržnje.

Tokom foruma je bilo riječi i o ulozi zakonodavstva i provođenja zakona, sa posebnim akcentom na primjenu zakonskih mjera u borbi protiv mržnje i rasizma, te ulozi političara u ovom procesu i njihove odgovornosti u borbi protiv tih prijetnji.

U okviru panela zvaničnicima su obratili predsjednik parlamenta Turske Džemil Čiček, parlamenta Rumunije Valeriju Stefan Zgonea, predsjednik izraelskog Kneseta Ijli Joel Edelštajn, francuski filozof i publicista Bernar Anri Levi, te niz uglednih svjetskih naučnika koji se bave savremenom istorijom i oblašću ljudskih prava.

Na forumu učestvuje i predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana