Церар отказао посјету Загребу

Срна
Церар отказао посјету Загребу

Загреб - Словеначки премијер Миро Церар отказао је посјету Хрватској, заказану за 27. септембра, током које је са хрватским премијером Андрејом Пленковићем требало да разговара о рјешавању граничног спора између двије земље, јер је Пленковић у УН званично одбацио арбитражну пресуду.

Церар је објаснио да је разлог отказивања сусрета Пленковићев говор у УН током којег је рекао да је за Хрватску арбитражни споразум компромитован и да је зато не обвезује, што је неприхватљиво за Словенију која инсистира на његовом спровођењу.

"Прије два дана смо се договорили да ћемо се састати сљедеће седмице у Загребу да бисмо разговарали о питању границе, што значи и о спровођењу арбитражне пресуде. Након овога, у згради УН пред свим државама свијета Пленковић је рекао да је он од тог договора одступио", рекао је Церар, преносе хрватски медији.

Он је нагласио да је за Хрватску арбитражна одлука неважећа, што је потпуно неприхватљив став који онемогућава било какав разговор и да зато његов одлазак у Загреб више нема смисла.

Церар је навео да ће словеначка Влада наставити припреме за спровођење арбитраже. "Не буде ли Хрватска сарађивала у томе, биће проблема. То нико не жели", упозорио је Церар.

Према његовим ријечима, Словенија и даље заступа став да је арбитражна пресуда коначно гранично рјешење које треба примијенити.

Он је поновио да је арбитражна пресуда важећа и обавезујућа, а да хрватски став о томе представља кршење међународног и европског права.

"Ми остајемо отворени за дијалог, али само ако Хрватска прихвати арбитражну пресуду и буде спремна на сарадњу за њено спровођење", каже Церар.

Пленковић је изјавио пред Генералном скупштином УН да је Хрватска морала изаћи из компромитоване арбитраже о граници са Словенијом и упозорио да такво "непоштивање међународног права" обесхрабрује остале државе да спорове рјешавају уз помоћ треће стране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана