Centralna Afrička Republika: Granata jeftinija od koka-kole

Priredio: boris Đurić
Centralna Afrička Republika: Granata jeftinija od koka-kole

Bangi - Velike količine različitog oružja kanalima ilegalne trgovine dolaze u ruke pobunjeničkih armija širom svijeta, a afrički pobunjenici naoružani su do zuba jer je, zbog mizernih cijena, oružje dostupno na svakom ćošku.

Ručne granate dolaze iz Kine i Bugarske. Minobacači su iz Sudana, ručni bacači iz Irana, a meci iz Velike Britanije, Belgije i Češke Republike. Španija i Kamerun dali su metke za mitraljeze. I lista se dalje nastavlja.

Pažljiva analiza oružja koje trenutno cirkuliše u Centralnoj Afričkoj Republici (CAR) nudi prilično intrigantne uvide u globalnu industriju prodaje oružja koje dolazi u ruke pobunjeničkih armija.

Kada je oružje stiglo u ruke Seleke, koalicije muslimanskih pobunjenika, koji su došli na vlast 2013, počeo je građanski rat koji je prouzrokovao izmještanje stotine hiljada civila.

- Ručne granate 82-2 trenutno su najzastupljenije vojno oružje u toj afričkoj državi. One su toliko uobičajene da se mogu kupiti po cijeni od pola dolara, što je jeftinije od flaše "koka-kole" - navedeno je u izvještaju britanske Istraživačke grupe za naoružavanje u konfliktu.

S obzirom na to da se lako mogu sakriti, one predstavljaju značajnu opasnost po bezbjednost CAR.

Novac za oružje uglavnom se dobija iz krijumčarenja slonovače iz Konga, koja se prodaje arapskim biznismenima.

- Za pola kilograma slonovače moguće je dobiti oko 1.700 dolara, dok je za posljednjih godina lov na slonove dostigao rekordni nivo - kaže Džonatan Hatson iz nevladine organizacije "Inaf Prodžekt".

Bivša francuska kolonija CAR je jedna od najsiromašnijih država iako ima velike rezerve zlata i dijamanata. Hrišćani i muslimani su živjeli u miru, ali je haos nastao kada je ekstremistička Seleka počela da napada gradove i sela. To je prouzrokovalo reakciju manjinskih hrišćana okupljenih u pokret anti-Balaka.

Mnogi tamo opisuju život kao život u paklu. Žana de Dijua, starog 24 godine, braća su dovela u bolnicu u gradu Dula sa krvarenjem na desnoj strani tijela.

- On je otišao na tržnicu da proda svinju. Odjednom su stigli oni i odmah ga optužili da je anti-Balaka, a zatim su ga bez ikakvog upozorenja upucali - kaže njegov brat Antoan. Njegov slučaj nije izolovan i slični napadi su se desili ljudima koji su bježali pred vojnicima Seleke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana