Чему се Европа нада на америчким изборима?

Агенције
Чему се Европа нада на америчким изборима?

Вашингтон - Никада до сада међуизбори у САД нису изазивали толику пажњу у Европи.

Многи са друге стране Атлантика се надају да би могло доћи до ограничења моћи америчког предсједника Доналда Трампа.

Но, да ли би то Европи ишта донијело, пита се аутор Дојче велеа.

Тренутно Републиканска странка има већину у оба дома Конгреса – у Сенату и Представничком дому. То предсједнику Доналду Трампу омогућава владање без претјераног натезања с Демократама. Но, досадашња америчка политичка традиција показује да би се то могло промијенити.

На такозваним међуизборина (midterms), дакле изборима у средини предсједничког мандата, у уторак се бира нови састав Представничког дома и трећина свих сенатора. У правилу с тих избора опозиција излази ојачана.

Томе се нада и Елмар Брок, спољнополитички стручњак њемачке Хршићанско-демократске уније (ЦДУ) и близак сарадник канцеларке Ангеле Меркел. Овај дугогодишњи предсједник Одбора за спољну политику Европског парламента сматра да би за амерички политички принцип парламентарне контроле било добро када би Демократе освојили барем један дом парламента, по свој прилици Представнички дом.

Побједа Демократа ништа не доноси Европи?

Но, за Европу би то могло имати негативне посл,едице. Уколико Трамп изгуби садашњи ослонац у парламенту, он би теже гурао унутрашње реформе па би се још више могао окренути спољној политици. „То би нас могло учинити још нервознијим”, каже Брок.

Европљани су и сада већ прилично нервозни, прије свега због Трумпове протекционистичке политике у међународним трговинским односима.

Након увођења казнених царина на челик и алуминијум из ЕУ, Трамп најављује и повећање царина на аутомобиле – а то би понајвише погодило Њемачку као изразиту аутомобилску извозну земљу.

Тренутно у том трговинском рату влада затишје: предсједник Европске комисије Жан-Клон Јункер испословао је привремени прекид ватре, како сам каже: нема нових царина док трају трговински преговори.

Но, јачање демократа у САД не мора да значи и попуштање напетости. Јозеф Брамл из берлинског труста мозгова „Њемачко друштво за спољну политику” не очекује велике промјене у трговинској политици САД.

„Демократе су се већ одавно радикализовале када је ријеч о слободној трговини. Они се већ дуго залажу за протекционистичке мјере. Оно што је с Трампом ново је то да је он ојачао и протекционистичке снаге међу Републиканцима.”

Брамл иде још даље. Он сматра да би демократска већина у Конгресу могла чак бити шанса за Трампа. Он би наиме уз помоћ Демократа могао кроз Конгрес да прогура милијардске инфраструктурне програме, што би му онда отворило врата ка другом мандату за двије године.

Сувереност – без обзира на Бијелу кућу

У односу на ЕУ је Трампово стајалиште јасно: када се ради о трговини, за њега је Европа „непријатељ”.

„На дуге стазе би планирана пореска реформа у САД, јачање политичког утицаја на финансије као и лабављење строгих правила на финансијском тржишту могли имати негативне посљедице за Европу”, сматра Лаура фон Даниелс из берлинске Фондације за науку и политику, труста мозгова који савјетује и њемачку владу.

С друге стране би, како се надају неки аналитичари, демократска већина у Конгресу могла покренути поступак за разрјешење предсједника, такозвани импеацхмент.

Тренутно специјални истражитељ Роберт Милер покушава да нађе одговор на питање да ли је Трампов предизборни тим имао помоћ Русије и јесу ли за то обећаване неке политичке противуслуге.

Но, има и гласова који упозоравају на опасност. „У временима док траје импеацхмент посебно је велика опасност да предс,едник покуша да изведе неку спољнополитичку акцију”, напомиње н,емачки демохришћанин Елмар Брок. То би могло значити покретање неке војне интервенције, рецимо према Ирану или Сјеверној Кореји.

Другим ријечима, без обзира какве резултате донесу ови амерички међуизбори, за Европу то неће значити велико побољшање. Посебно када се ради о трговинској политици. А и према савезницима унутар НАТО је Вашингтон постао прилично непредвидив. Зато су и након ових избора, без обзира на исход, сви сценарији могући.

„САД то неће обавити за нас. Ми морамо као Европљани мислити својом главом, морамо бити више суверени”, сматра Јозеф Брамл. Он тако подсјећа на тезу која се чула још прије двије године, када је Трамп шокантно изабран за предсједника. Наиме, да је вријеме за еманципацију Европе од западне силе предводнице. И то једном заувеијк, без обзира на исход ових или оних избора у Америци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана