Чека до даљег милијарде за зид према Мексику

Глас Српске
Чека до даљег милијарде за зид према Мексику

Багдад - Амерички предсједник Доналд Трамп поручио је да је спреман да чека колико год треба да од пореских обвезника добије пет милијарди долара за планирани зид на граници између САД и Мексика, захтјев који је довео до дјелимичне блокаде федералне владе.

Трамп је то рекао у сриједу током изненадне посјете Ираку, а у тренутку када за блокаду владе, која траје већ пет дана, нема наговјештаја окончања.

Упитан колико дуго је спреман да чека на оно што жели, Трамп је одговорио да ће чекати “колико год треба”, а истовремено је за блокаду оптужио Ненси Пелози из Демократске странке, за коју се очекује да ће 3. јануара постати предсједница Представничког дома Конгреса САД.

- Америчка јавност тражи зид - истакао је Трамп, стигавши у ваздухопловну базу Ал Асад у Ираку.

Током предизборне кампање 2016. Трамп је више пута поручио да ће Мексико платити за предложени зид, али је, након што је Мексико у више наврата одбио да то учини, почео да тражи од америчких пореских обвезника да финансирају изградњу тог зида, који сматра кључним за контролу над илегалном имиграцијом, наводи британска агенција.

Трампа  није омело ни то што у Сенату нема подршку за свој план због чега дио америчке администрације остао без финансирања и затворен је од суботе. Он за свој зид тражи укупно 25 милијарди долара, а камен спотицања сада је пет милијарди буџетских долара у 2019. години.

Поновио је да ће велики дио зида бити висок око девет метара, што је отприлике висина једне троспратнице.

Америчка граница према Мексику дуга је око 3.200 километара, а Трамп се нада да ће око 800 километара зида изградити или обновити до новембра 2020. године, дакле до идућих предсједничких избора.

САД су од 2006. године подигле зид на око 1.100 километара, углавном на савезном земљишту и гдје нема природних препрека за прелазак границе.

До сада је направљено осам прототипова новог зида, у распону од 5,4 метра до девет метара, а тестирани су на граници код Сан Дијега у пустињи.

Четири стуба су углавном бетонска, два су највећим дијелом од метала, а преостала два су хибриди направљени од бетона, металних шипки и челичне оплате.

Тестирани су с обзиром на то колико успјешно спречавају људе да се попну преко њих, пробију се кроз или ископају тунел испод њих, а побједник није изабран. (Агенције)

Успјех у борби са ИС

Доналд Трамп бранио је своју одлуку о повлачењу снага САД из Сирије, гдје су помагале у борби против екстремиста Исламске државе (ИС), и истакао да амерички војници могу да се врате кући својим породицама, јер су у тој борби постигли успјех.

Говорећи током посјете америчким трупама у ваздухопловној бази Ал-Асад у западном Ираку, Трамп је у сриједу рекао да је циљ мисије САД у Сирији био да се Исламска држава лиши својих војних упоришта, а не “изградња земље”. Према његовим ријечима, тај посао - изградњу земље - требало би да преузму на себе друге богате земље.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана