ЦИА хтјела да производи оружје и авионе у Мостару

vecernji.hr
ЦИА хтјела да производи оружје и авионе у Мостару

Међу стотинама хиљада декласификованих докумената које је на својој званичној интернет страници објавила америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА), велика пажња посвећена је изградњи творнице СОКО у Мостару. ЦИА је почетком педесетих година прошлог вијека планирала да у Мостару производи оружје и авионе.

Под ознаком "Тop secret " (строго чувана тајна) обавјештајци ЦИА су до детаља описали почетак, намјену и врсте оружја, војних летјелица које ће се производити у творници СОКО у Мостару.

Годинама су пратили развој те намјенске индустрије и о томе у детаље извјештавали своје претпостављене у Пентагону. У документима који датирају још с почетка 50-их година прошлога вијека детаљно се наводи ко ће и како, те због чега стајати иза пројекта изградње творнице СОКО, пише "Вечерњи Лист".

У документима се спомињу имена тадажњих војних функционера Југославије који би требало да учествују у овом "пројекту". Направљене су и скице војних и школских авиона и хеликоптера, као и оружја које би те летјелице носиле. У тајним документима америчке агенције спомиње се и Широки Бријег гдје је требало да се гради аеродром, а чија намјена је била обука будућих војних пилота из војно-ваздушне школе Мостар која је такође требало да буде основана.

У документима се спомињу имена функционера Николе Брачића и мајора Јерковића. Творница летјелица "Икарус" из Земуна је требало да буде пресељена у Мостар, као и војно-грађевинско предузеће "Мајевица" из Новог Сада. "Мајевица" је требало да изгради постројења и станове за нове раднике у Мостару..

Агенти ЦИА у извјештајима обавјештавају надређене  о плановима градње, колико ће бити складишта, производних линија и стамбених јединица у којима би требало да станују високи функционери ЈНА.

Такође се позивају на неке техничке податке творница с којима је СОКО имао уговоре, међу којима су Боинг, Доуглас, Бритисх Аероспаце, Аирбус и многе друге.

(Вечерњи лист)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана