CIA: Državna bezbjednost finansira “Huavej”

Srna
CIA: Državna bezbjednost finansira “Huavej”

London - Američka Centralna obavještajna agencija /CIA/ saopštila je da kompaniju “Huavej” finansira kineska državna bezbjednost, objavio je danas britanski list “Tajms”.

CIA je optužila “Huavej” da je dobio novac od kineske Nacionalne bezbjednosne komisije, Narodne oslobodilačke armije i posebnog ogranka kineske obavještajne mreže, piše list, pozivajući se na neimenovane izvore.

“Huavej” je odbacio optužbe kao neosnovane. “Nemamo namjeru da komentarišemo potpuno neosnovane optužbe, iznesene bez trunke dokaza i to od neimenovanih izvora”, rekao je predstavnik kompanije listu “Tajms”.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo nedavno je upozorio da bi Vašington mogao da obustavi saradnju sa nekim “značajnim strateškim partnerima” koji koriste tehnološke sisteme “Huaveja”.

“Huavej” se već izvjesno vrijeme suočava sa optužbama da je povezan sa kineskom Vladom i da čak špijunira za nju, što je kompanija odbacila.

Šef finansija “Huaveja” Meng Vanžu uhapšena je u Kanadi u decembru prošle godine na zahtjev SAD zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana