Bundesver smatra mogućim i raspad EU

Srna
Bundesver smatra mogućim i raspad EU

Berlin - Njemačka vojska smatra da je raspad EU i zapadnog poretka moguć u narednih nekoliko decenija, navodi se u internom izvještaju "Bundesvera" u koji je uvid imao magazin "Špigl".

Dokument "Strateška perspektiva 2040" koji ima 102 stranice usvojen je krajem februara i od tada je držan u tajnosti.


"Špigl" navodi da je u dokumentu izneseno šest mogućih scenarija i na koji bi se međunarodni sukobi mogli odigrati te time uticati na bezbjednost Njemačke.

"U najgorem scenariju EU se raspada i Njemačka prelazi u žreaktivni modž", piše "Špigl" i to je najgori mogući ishod prema kojem se međunarodni poredak raspada nakon višedecenijske nestabilnosti, sistemi vrijednosti ostaju bez uticaja i globalizacija se zaustavlja.

"Odustaje se od proširenja EU, druge države izlaze iz članstva, Evropa gubi globalnu konkurentnost. Nepredviđeni, ponekad haotični svijet sklon sukobima dramatično mijenja bezbjednosno okruženje Njemačke i Evrope", prenosi tekst dokumenta "Špigl".

U drugom scenariju - "Zapad protiv Istoka" - nekoliko članica EU sa istoka Evrope zamrzavaju evropsku integraciju dok ostali ulaze u istočni blok.

U dokumentu nisu navedene prognoze i ukazuje se da su u razmatranju svi navedeni scenariji, koje su izradili istraživači iz Kancelarije za planiranje Saveznih oružanih snaga te da se smatraju mogućim do 2040. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana