Бундесвер сматра могућим и распад ЕУ

Срна
Бундесвер сматра могућим и распад ЕУ

Берлин - Њемачка војска сматра да је распад ЕУ и западног поретка могућ у наредних неколико деценија, наводи се у интерном извјештају "Бундесвера" у који је увид имао магазин "Шпигл".

Документ "Стратешка перспектива 2040" који има 102 странице усвојен је крајем фебруара и од тада је држан у тајности.


"Шпигл" наводи да је у документу изнесено шест могућих сценарија и на који би се међународни сукоби могли одиграти те тиме утицати на безбједност Њемачке.

"У најгорем сценарију ЕУ се распада и Њемачка прелази у жреактивни модж", пише "Шпигл" и то је најгори могући исход према којем се међународни поредак распада након вишедеценијске нестабилности, системи вриједности остају без утицаја и глобализација се зауставља.

"Одустаје се од проширења ЕУ, друге државе излазе из чланства, Европа губи глобалну конкурентност. Непредвиђени, понекад хаотични свијет склон сукобима драматично мијења безбједносно окружење Њемачке и Европе", преноси текст документа "Шпигл".

У другом сценарију - "Запад против Истока" - неколико чланица ЕУ са истока Европе замрзавају европску интеграцију док остали улазе у источни блок.

У документу нису наведене прогнозе и указује се да су у разматрању сви наведени сценарији, које су израдили истраживачи из Канцеларије за планирање Савезних оружаних снага те да се сматрају могућим до 2040. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана