Бундестаг ратификовао Споразум о придруживању ЕУ и Украјине

Агенције
Бундестаг ратификовао Споразум о придруживању ЕУ и Украјине

Берлин - Бундестаг, њемачки парламент, ратификовао је Споразум о придруживању ЕУ и Украјине, који је потписала влада у Кијеву 27. јуна 2014.

Споразум је на снази од 1. новембра исте године, с изузетком његових одредаба о успостави зоне слободне трговине, које ће ступити на снагу 1. јануара 2016. године, преноси новинска агенција РИА Новости.

Предсједавајући украјинског парламента, Врховне Раде, Володимир Гројсман присуствовао је сједници Бундестага.

"Данас је њемачки Бундестаг ратификовао Споразум о придруживању Украјине ЕУ. Украјина је на путу према европској породици. Украјина је Европа", наводи украјински предсједник Петро Порошенко на свом Тњиттер налогу.

Володимир Гројсман нагласио је како сматра ратификацију Споразума о придруживању између Украјине и ЕУ важним историјским догађајем.

Са своје стране, њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Стеинмеиер нагласио је да Споразум о придружењу Украјине и ЕУ мора примити већу пажњу него било који други споразум који је закључила ЕУ у посљедњим годинама.

Споразум има за циљ даљу економску интеграцију између ЕУ и Украјине, успоставу слободне трговинске зоне као и политичко удруживање, индустријску сарадњу, друштвени развој и заштиту.

Документ ће ступити на снагу након што све државе чланице ратификују споразум у својим националним парламентима. Судећи према неким процјенама, процес ратификације могао би потрајати до три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана