Budžet SAD težak četiri biliona dolara

Agencija
Budžet SAD težak četiri biliona dolara

Vašington - Prijedlog budžeta, koji je američki predsjednik Donald Tramp potpisao prošlog petka, premašuje četiri biliona dolara, pri čemu je predviđen federalni deficit od oko bilion dolara.

Objavljivanjem svog drugog budžeta otkako je na čelu SAD, Tramp nastoji da ispuni obećanje o povećanju vojnih troškova i sredstava za infrastrukturu, izgradnju zida duž granice s Meksikom i programe liječenja opioidima, prenosi Rojters.

Trampov prijedlog savezne kase juče se našao u američkom Kongresu. Plan je naišao na kritike konzervativaca, koji su zabrinuti zbog povećanja deficita pod vlašću republikanaca, ocjenjuju svjetske agencije.

Predlog budžeta dostavljen je Kongresu, samo tri dana nakon što je Tramp potpisao dvostranački sporazum o rashodima koji su sastavili poslanici, a kojim će se domaći troškovi povećati za 300 milijardi dolara u naredne dvije godine - uključujući 165 milijardi dolara na polju odbrane i 131 milijardu dolara nevojnih domaćih troškova.

Pentagon je dobio do sada najveći budžet - od 700 milijardi dolara, što je mnogo više novca za odbranu nego što izdvajaju dva američka glavna konkurenta, Kina i Rusija.

To će značiti da će američka vojska moći da plati hiljade dodatnih vojnika, više obuka, brodova i još mnogo toga, prenijela je agencija AP.

- Prijedlog novog budžeta obuhvata 200 milijardi dolara za troškove u oblasti infrastrukture i više od 23 milijarde dolara za pograničnu bezbjednost i sprovođenje mjera u domenu imigracije - saopštio je Mik Malveni, koji se nalazi na čelu kancelarije za budžet američke administracije.

Takođe će, kako je naveo, omogućiti "snažnu i obnovljenu nacionalnu odbranu".

Međutim, u saopštenju se ističe da će prijedlog budžeta preporučiti smanjenje rashoda kojim će se deficit sniziti za tri biliona dolara u narednih deset godina.

- Budžet ne podrazumijeva silaznu putanju, već nas vraća ka uravnoteženosti i udaljava nas od bilionskog deficita - istakao je Malveni u emisiji Foks njuza.

Malveni napominje da ne mora značiti da će sav novac predviđen budžetom biti potrošen, već da su to "gornje granice, a ne donje".

Povećanje deficita

Za razliku od plana koji je Tramp objavio prošle godine, budžet za 2019. nije ni blizu obećanja uravnoteženog federalnog praga čak ni poslije deset godina, ocjenjuje AP.

Agencija zaključuje da troškovi predviđeni novim budžetom, uz prošlogodišnje smanjenje poreza, utiču na osjetno povećanje deficita s republikancima na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana