Буџет САД тежак четири билиона долара

Агенција
Буџет САД тежак четири билиона долара

Вашингтон - Приједлог буџета, који је амерички предсједник Доналд Трамп потписао прошлог петка, премашује четири билиона долара, при чему је предвиђен федерални дефицит од око билион долара.

Објављивањем свог другог буџета откако је на челу САД, Трамп настоји да испуни обећање о повећању војних трошкова и средстава за инфраструктуру, изградњу зида дуж границе с Мексиком и програме лијечења опиоидима, преноси Ројтерс.

Трампов приједлог савезне касе јуче се нашао у америчком Конгресу. План је наишао на критике конзервативаца, који су забринути због повећања дефицита под влашћу републиканаца, оцјењују свјетске агенције.

Предлог буџета достављен је Конгресу, само три дана након што је Трамп потписао двостраначки споразум о расходима који су саставили посланици, а којим ће се домаћи трошкови повећати за 300 милијарди долара у наредне двије године - укључујући 165 милијарди долара на пољу одбране и 131 милијарду долара невојних домаћих трошкова.

Пентагон је добио до сада највећи буџет - од 700 милијарди долара, што је много више новца за одбрану него што издвајају два америчка главна конкурента, Кина и Русија.

То ће значити да ће америчка војска моћи да плати хиљаде додатних војника, више обука, бродова и још много тога, пренијела је агенција АП.

- Приједлог новог буџета обухвата 200 милијарди долара за трошкове у области инфраструктуре и више од 23 милијарде долара за пограничну безбједност и спровођење мјера у домену имиграције - саопштио је Мик Малвени, који се налази на челу канцеларије за буџет америчке администрације.

Такође ће, како је навео, омогућити "снажну и обновљену националну одбрану".

Међутим, у саопштењу се истиче да ће приједлог буџета препоручити смањење расхода којим ће се дефицит снизити за три билиона долара у наредних десет година.

- Буџет не подразумијева силазну путању, већ нас враћа ка уравнотежености и удаљава нас од билионског дефицита - истакао је Малвени у емисији Фокс њуза.

Малвени напомиње да не мора значити да ће сав новац предвиђен буџетом бити потрошен, већ да су то "горње границе, а не доње".

Повећање дефицита

За разлику од плана који је Трамп објавио прошле године, буџет за 2019. није ни близу обећања уравнотеженог федералног прага чак ни послије десет година, оцјењује АП.

Агенција закључује да трошкови предвиђени новим буџетом, уз прошлогодишње смањење пореза, утичу на осјетно повећање дефицита с републиканцима на власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана